Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Januari 2009

Amsterdam | donderdag 12 februari 2009

Exposorium Vrije Universiteit
Bureaucratica

Opening fototentoonstelling van Jan Banning

Bureaucratica geeft een fascinerend beeld van de ambtenarij wereldwijd. De foto's van Jan Banning zijn voor het eerst te zien in Amsterdam.

Op de foto's zien we anonieme ambtenaren achter hun bureau, ze vormen de radertjes in de organisatie van een staat. Het idee is geworteld in een fascinatie voor de onverstoorbaarheid waarmee tientallen miljoenen ambtenaren wereldwijd de overheidsapparaten draaiende houden. Wie zijn ze? Hoe ziet het kantoor van een ambtenaar eruit in Frankrijk of Bolivia? Wat hangen Chinese of Liberiaanse ambtenaren aan de muur? Hoe ziet een politiebureau op het Siberische platteland eruit?

Fotograaf Jan Banning en publicist Will Tinnemans bezochten voor dit project honderden ambtenaren over de hele wereld. Ze tonen de bureaucratie zoals de gemiddelde burger haar aantreft. Voor de rechtsstaat is iedereen gelijk, maar om die gelijkheid te bereiken, bestookt de overheid ons met objectieve criteria, protocollen en procedures.

De ambtenaren zijn op min of meer dezelfde manier geportretteerd. Achter het bureau, het bureau dat mensen verandert in functionarissen, het bureau dat afstand schept, het bureau dat het individu scheidt van de regel. De fotoserie geeft een intrigerende kijk op de persoonlijkheid van ambtenaren en de verschillende staatsvormen en welvaartsniveaus waarbinnen ze functioneren.

De opening zal worden verricht door Harmen Verbruggen, hoogleraar en decaan van de Faculteit Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde (VU) en Merel Bem, recensist van de Volkskrant die Bureaucratica heeft uitgeroepen tot beste fototentoonstelling van 2008,

Na afloop signeren Jan Banning en Will Tinnemans de fotoboeken Alledaagse macht. Ontdekkingsreis langs ambtelijke werelden (Nieuw Amsterdam, 2008 ) en Bureaucratics (Redactie Martin Parr, Nazraeli Press LLC, 2008 )

Bureaucratica is uitgeroepen tot beste fototentoonstelling van 2008 door Volkskrant en NRC

Jan Banning heeft in 2004 de World Press Photo Award gewonnen(1e prijs categorie Portrait Series) voor het hoofdstuk India.

Waar en wanneer?


Datum: Donderdag12 februari 2009
Tijd: 16.30 uur

Plaats: Amsterdam | Hoofdgebouw VU, hal begane grond | De Boelelaan 1105 Toegang: gratis

Informatie

Meer informatie op: www.vupodium.nl

VU-podiumagenda
Op de hoogte blijven van ons programma-aanbod? Kijk dan op www.vupodium.nl en schrijf je in voor de digitale agenda.