NEN


Informatiemiddag e-portfolio

woensdag 3 december 2008, 12:07

Speciaal voor personeelsfunctionarissen organiseert NEN op 12 februari 2009 een informatiemiddag over de Nederlandse technische afspraak NTA 2035 'E-portfolio NL'. Met e-portfolio kan een medewerker zijn competenties en de voortgang van de eigen ontwikkeling bijhouden en aantonen.

Tijdens die middag zijn er drie presentaties over het gebruik van een e-portfolio bij het personeelsmanagement. Drie sprekers van het UWV WERKbedrijf, nu nog het CWI, de horecabrancheorganisatie SVH en het ministerie van Defensie vertellen waarom hun organisaties met e-portfolio's zijn gaan werken. Zij gaan in op het doel van het e-portfolio, welke praktische keuzes zijn gemaakt bij het implementeren ervan, hoe het gebruik van het e-portfolio in het bedrijf gestimuleerd wordt en de effecten ervan op de bedrijfsvoering. De horecabrancheorganisatie SVH hoopt dat werknemers in de horecabranche het e-portfolio gaan gebruiken en dat de werkgevers dit gaan stimuleren. Naast de eerste resultaten van de projecten zullen ook kritische punten worden besproken, en verbetervoorstellen en aandachtspunten.

Meer en meer ontstaat de behoefte aan portfolio's ter ondersteuning van competentiegericht leren, het nieuwe leren en de mobiliteit op de arbeidsmarkt. Competenties worden niet binnen één organisatie maar gedurende een heel leven opgebouwd. Dit vindt niet alleen plaats in het onderwijs, maar ook in het bedrijfsleven. De lerende is gebaat bij een e-portfolio, zodat hij in elke nieuwe leerorganisatie kan voortbouwen op datgene wat hij elders eerder heeft gerealiseerd. Het e-portfolio ondersteunt de leerketen van een individu binnen alle organisaties waarin hij leert en werkt.

In 2005 hebben verschillende partijen in het leren- en werkendomein besloten een afspraak te maken voor het uitwisselen van elektronische portfolio's. Een elektronisch portfolio (e-portfolio) maakt het voor iedereen mogelijk zijn competenties en de voortgang van de eigen ontwikkeling aan te tonen en bij te houden met behulp van ICT-middelen. Door de toenemende interesse in het gebruik van e-portfolio's in het onderwijs en het bedrijfsleven was er behoefte om tot afspraken te komen over het uitwisselen van e-portfolio's.

Belanghebbenden in het leren- en werkendomein zijn in een open proces gaan samenwerken. Er is een programma gestart om een Nederlandse afspraak te ontwikkelen op basis van de internationale IMS ePortfolio specificatie van het IMS Global Learning Consortium. Dit toepassingsprofiel is vastgelegd in de Afspraak E-portfolio NL : Uitwisselen van e-portfolio's volgens toepassingsprofiel op basis van IMS ePortfolio. In 2007 verscheen de eerste versie.

Deze is nu omgewerkt naar een Nederlandse technische afspraak: NTA 2035:2008 'E-portfolio NL - Het uitwisselen van e-portfolio's volgens een toepassingsprofiel op basis van de IMS ePortfolio'. De komende drie jaar wordt deze NTA verder ontwikkeld door de NEN-normcommissie Leertechnologieën. De digitale versie van deze NTA is gratis beschikbaar op: e-portfolioNL.NEN.nl.

De informatiemiddag is bedoeld voor HRM- en P&O-medewerkers van grote organisaties en uitzendbureaus.

Voor meer informatie over de norm en de normcommissie Leertechnologieën: NEN-Kennis-& Informatiediensten, Jan Rietveld, tel. (015) 2690 376, e mail: jan.rietveld@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NTA 2035:2008 nl (Norm) NEN ICT-mail (Publicatie)