Ingezonden persbericht


Informatieavond over nieuwe Natuurgidsencursus in Zuid-Limburg: 12 februari 2009

Op donderdag 12 februari aanstaande, om 19.30 uur, vindt er een vrijblijvende informatieavond plaats over een nieuwe Natuurgidsencursus in het CNME-gebouw aan de Drabbelstraat 7 te Maastricht. De cursus zal op 12 maart van start gaan. De cursus leidt mensen op die aan de slag willen met publiekgerichte activiteiten bij een natuur- en milieuorganisatie. Deze cursus loopt door tot oktober 2010.

Inhoud van de cursus
De cursus bestaat uit zo'n 45 bijeenkomsten waarvan de helft buiten wordt gegeven. Onderwerpen zijn o.a. flora en fauna, ecologie, natuurbeheer en de relatie tussen mens, milieu en maatschappij. Daarnaast wordt cursisten handvaten gegeven om activiteiten voor jong en oud te organiseren en uit te voeren. Hierbij worden er diverse vaardigheden aangeleerd.

Locatie en tijdstip
De binnenlessen worden gegeven in de Natuurtuinen Jekerdal aan de Drabbelstraat 7 te Maastricht. De buitenlessen en excursies vinden op diverse plekken in Zuid-Limburg plaats. De cursustijden zijn donderdagavond van 19.30 - 22.00 uur en zaterdagochtend tussen 09.30 en 13.00 uur. Per maand zijn er ongeveer 3 bijeenkomsten.

Cursusopdrachten: Stage en "Eigen Plekje"
Gedurende de cursus loopt u stage bij een door u zelf gekozen natuur en milieuorganisatie. U organiseert in deze stage-periode een publiekgerichte activiteit (inclusief uitvoering en evaluatie). Daarnaast past u datgene wat u leert in de cursus toe op uw "Eigen Plekje". U bezoekt deze voor u bijzondere plaats zeer regelmatig en doet er allerlei waarnemingen. Bovendien presenteert u dit eigen Plekje aan uw medecursisten. De bevindingen tijdens de stage en op uw eigen plekje worden in een verslag vastgelegd.

Diploma / getuigschrift
IVN-leden hebben na afloop, mits voldaan aan de opleidingseisen, recht op een officieel IVN-Natuurgidsendiploma (met landelijke registratie). Niet IVN-leden ontvangen een getuigschrift van het CNME.

Cursuskosten
IVN-leden betalen ¤ 225,00
Overige deelnemers: ¤ 250,00

U ontvangt hiervoor o.a. een cursusmap en een werkvormenboek.

Informatie
U kunt bellen (043 3501742) of mailen met John Steijns ( steijns@cnme.nl ) van het CNME en uiteraard kunt u terecht bij de IVN-afdelingen in Zuid-Limburg (kijk op www.ivn.nl voor de diverse afdelingen). Meer informatie over de inhoud van de cursus is te vinden op de website van het CNME. (www.cnme.nl). U kunt hier een infoboekje over deze cursus downloaden of opvragen bij het CNME tel: 043 - 3501742.