Vrije Universiteit Amsterdam

Kankerpatiënten exploreren hun eigen geschiedenis

Cursus spirituele autobiografie

12 februari 2009

De dienst pastoraat en geestelijke verzorging van VUmc startte onlangs een bijzonder pilotproject: een cursus `Spirituele autobiografie schrijven' voor patiënten met kanker. Jannette Delver, hoofd van de dienst en initiatiefneemster, licht het hoe en waarom van deze bijzondere cursus toe.

Cursus spirituele autobiografie Op de patiëntendag 'Toekomst met én na kanker' in september 2008 had Jannette Delver een workshop over het schrijven van een spirituele autobiografie verzorgd. Meer dan zestig geïnteresseerden hadden zich opgegeven en waren enthousiast. In samenwerking met het Cancer Center Amsterdam (CCA) besloot Delver een uitgebreide cursus op te zetten voor kankerpatiënten. In januari is ze gestart met twee kleine groepen, die acht keer bij elkaar komen.

Luisteren naar elkaar
"Mensen met kanker worstelen vaak met vragen over zichzelf, over hoe om te gaan met hun verleden en toekomst", beschrijft Delver. "Door de spirituele autobiografie te schrijven volgens mijn methode krijgt iemand inzicht in zijn of haar geestelijke groei. Het is de bedoeling, dat deze zoektocht kankerpatiënten helpt om zich beter in te stellen op de nieuwe levenssituatie. Met deze pilot proberen we dit uit te zoeken."
De opzet van de cursus is speels en gestructureerd. Delver: "Deelnemers maken thuis schrijfopdrachten, die ze voorlezen tijdens de bijeenkomsten. Luisteren naar elkaar is essentieel in dit proces. Mensen stellen informatieve vragen, bedoeld om de verteller verder te helpen met de exploratie van zijn of haar eigen geschiedenis. Daarin werken we heel gestructureerd."
De groep voert ook speelse tekenopdrachten uit, bijvoorbeeld over een vreugdevolle herinnering uit de kindertijd. Delver legt uit, dat deze opdrachten over persoonlijke ervaringen onderdeel zijn van de uiteindelijke spirituele autobiografie. "We creëren op verschillende manieren ruimte om de eigen geestelijke ontwikkeling helder te krijgen."

Positieve reacties
"De sfeer binnen de groepen is prachtig", is de ervaring van Delver na enkele sessies. "Iedereen heeft kanker, dus men begrijpt bepaalde gevoelens van elkaar. Daardoor hoeft men het eigenlijk helemaal niet over de ziekte te hebben. Mensen kunnen het ziek zijn als het ware wat meer los laten." De deelnemers reageren positief op het initiatief, wat Delver bemoedigend vindt. Aan het einde van deze reeks zal ze de pilot met het CCA evalueren.

Liesbeth Blijenberg
bron: Tracer