Vrije Universiteit Amsterdam

Vierdejaarsstudenten enthousiast over kennismaking met kliniek

12 februari 2009

VUmc werkt voor de leerstages samen met de vier partnerziekenhuizen: Kennemer Gasthuis, Medisch Centrum Alkmaar, Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en Spaarne Ziekenhuis. VUmc is meer dan tevreden over de samenwerking. En hoe is het eigenlijk met de studenten, een paar maanden nadat zij begonnen met de master?

Vierdejaarsstudenten enthousiast over kennismaking met kliniek. Vierdejaarsstudenten enthousiast over kennismaking kliniek Vierdejaarsstudenten enthousiast over kennismaking kliniek Leerzaam Irene Manders loopt haar leerstages dit jaar bij het Kennemer Gasthuis. Manders vindt het fantastisch om zoveel verschillende facetten van het ziekenhuis mee te maken. "Wij komen overal, op alle poli's, op alle afdelingen en we lopen mee met onder meer een stomaverpleegkundige en een opnameverpleegkundige." In de laatste week bij het Kennemer Gasthuis doorlopen Manders cs het hele traject met een patiënt die een operatie ondergaat. "Van opname, anesthesie, operatie en vercouver, het lijkt mij ongelooflijk boeiend." Druk is het wel, het programma. "Maar gelukkig ook heel leerzaam."

Vaatchirurg
Wat Erik van Poelgeest opvalt in dit eerste masterjaar, is dat nu een andere manier van diagnosticeren noodzakelijk is. In de bachelor-opleiding werden bij elk ziektebeeld de symptomen geleerd. "Nu in de kliniek leren we de symptomen te onderkennen en herkennen en zo tot het juiste ziektebeeld te komen, precies andersom dus." Van Poelgeest doet zijn leerstages bij het Medisch Centrum Alkmaar (MCA). Fantastisch aan het MCA vindt hij het wekelijkse expertise-uur. "Afhankelijk van het thema die week, komt er een specialist vertellen over zijn vak, een vaatchirurg bijvoorbeeld die een uur lang zijn kennis spuit. Enorm interessant." De verleiding is dan ook groot om in de kliniek te blijven en bijvoorbeeld een operatie bij te wonen, vindt Van Poelgeest. "Maar het studeren mag daar niet onder lijden, het is best lastig om dat goed te combineren."

Koffie
Lotje Oosterbaan doet haar leerstages in het Spaarne Ziekenhuis. Oosterbaan vindt het een verrijking om nu al met patiënten in aanraking te komen. "De theorie valt meer op zijn plek doordat we in de kliniek met echte ziektebeelden te maken te krijgen." Ook het afnemen van een anamnese vindt zij gemakkelijker met een witte jas aan. "Met collega-studenten oefenen is toch lastiger, want vijf minuten later drink je weer koffie met elkaar." Oosterbaan vindt dat er in het Spaarne heel goed naar hen geluisterd wordt en waardeert dat zeer. "Het is een zwaar en strak gepland programma van acht uur 's morgens tot zes uur 's avonds. Dat is een groot verschil met de bachelor-opleiding. Toen we dat hier aankaartten met het tentamen in het vooruitzicht, kregen we twee dagen wat eerder vrij om te studeren."
bron: OnderwijsKatern