KNHS


Kleding dressuurruiters gemoderniseerd
12 februari 2009


- wijzigingen disciplinereglement dressuur -

ERMELO (KNHS) - In 2009 worden er een aantal wijzigingen doorgevoerd in het disciplinereglement dressuur. De kledingeisen van de dressuurruiter worden moderniseerd. Tevens krijgen nationale dressuurruiters meer mogelijkheden om hun jonge paarden op wedstrijden uit te brengen.

Een "Subtop ruiter" mag vanaf 1 april zijn jonge paarden weer starten op de reguliere wedstrijden in de klassen vanaf de L2 om zo een betere opleiding voor het paard te bieden. Het is voor deze groep ruiters echter niet mogelijk deel te nemen aan selectiewedstrijden en kampioenschappen in deze lagere klassen waarin zij voor 1 april niet startgerechtigd waren. Kijk binnenkort voor een exacte weergave van startgerechtigdheid op de website in de startgerechtigdheidstabel voor dressuur 2009.

Vanaf 1 april 2009 worden de kledingeisen voor KNHS wedstrijden in de dressuur gelijkgetrokken met die van het springen. Dit betekent dat er bijvoorbeeld gereden mag worden in een bruine jas en bruine laarzen en cap of in bijvoorbeeld een jasje met een krijtstreep, een groene jas, een grijze jas, etc. De wijzigingen in het artikel luiden als volgt:

Deelnemers dienen in de ring te verschijnen, gekleed in:
- een rij-jas; type colbert met knopen en platliggende revers, het zitvlak geheel of gedeeltelijk bedekkend.

- een paar rijlaarzen, al dan niet voorzien van bruine kappen of jodphurlaarsjes in combinatie met gelijkkleurige, gladleren chaps.
- een veiligheidscap/-helm met norm EN1384. Het is uitsluitend bij de paarden in de klasse Z1 en hoger toegestaan een dressuurhoed of bolhoed te dragen.

De wijzigingen worden op een inlegvel gedrukt die toegevoegd dient te worden aan het reglement uitgave 2007.

Voor het gehele reglementsartikel met de overige kledingvoorschriften verwijzen wij naar het gewijzigde art. 143 uit het Disciplinereglement dressuur voor 2009 dat binnenkort op de KNHS-website wordt gepubliceerd. Ook in de PaardenSport van 6 maart worden deze en andere regelementswijzigingen toegelicht.