PvdA Europees parlement


PvdA beschermt muzikanten tegen platenmaatschappijen

12 februari 2009

Op initiatief van de PvdA-europarlementariërs heeft de juridische commissie in het Europees Parlement vandaag ingestemd met nieuwe Europese wetgeving, die uitvoerende artiesten langer zal verzekeren van hun inkomsten, als hun muziek ergens wordt gespeeld.

De Europese Commissie stelde voor de gebruiksrechten van de muziekopname te verlengen van 50 naar 95 jaar. PvdA-europarlementariër Ieke van den Burg heeft hieraan toegevoegd dat musici daadwerkelijk moeten profiteren van de inkomsten tijdens deze verlenging van het auteursrecht, in plaats van voornamelijk de platenmaatschappijen." Dit voorstel van de Commissie werd vooral door de machtige lobby van platenmaatschappijen omarmd. Ik heb voorgesteld dat de Europese Commissie nu ook iets moet gaan doen tegen bepaalde veel voorkomende contractafspraken waarbij uitvoerende artiesten hun inkomsten volledig of grotendeels moeten afstaan aan die maatschappijen. Een oude dag voorziening is hard nodig voor minder bekende artiesten. Een extra bescherming van deze muzikanten met 45 jaar kan dus alleen werken in het voordeel van de artiest als hij/zij de opbrengsten niet volledig hoeft af te staan."

Artiesten worden vaak gecontracteerd door een platenmaatschappij en/of manager voor een muziekopname. Zij krijgen vervolgens een voorschot uitbetaald waarna de gegenereerde inkomsten volledig of gedeeltelijk moeten worden afgestaan aan de platenmaatschappij en/of manager. "Van het succes van een bepaalde muziekopname profiteren veel artiesten dus vaak nauwelijks, dat is onacceptabel", volgens Van den Burg.

Omdat het oorspronkelijke voorstel gaat over de verlenging van het auteursrecht van 50 naar 95 jaar kan niet de gehele structuur (van de eerste 50 jaar) van de contractafspraken tussen artiesten en derde partijen worden herzien.

Van den Burg roept wel belangenorganisaties van artiesten en andere politieke partijen nu op, om een stap verder te gaan met het beschermen van artiesten. Zij hoopt dat contractafspraken tussen artiesten en derde partijen op den duur zo worden dat artiesten niet langer aangezet worden tot het volledig afdragen van de inkomsten, die voortvloeien uit de gebruiksrechten van muziekopnamen. Van den Burg: "De stemming van vandaag geeft een duidelijk signaal dat uitvoerende artiesten beter beschermd moeten worden. Dit is het moment om iets te doen, laten we dat grijpen."

Het voltallige Europees Parlement zal zich in maart uitspreken over het voorstel van de PvdA.