Gemeente Teylingen

aanbevelingen voor Teylingse sportnota

Studenten geven creatieve aanbevelingen voor Teylingse sportnota

12 februari 2009

Vrijdag 6 februari waren ruim 15 studenten `Vrijetijdsmanagement' van de Hogeschool Rotterdam aanwezig in het bestuurscentrum van de gemeente Teylingen in Voorhout. Zij presenteerden hun vierdejaarsopdracht; een beleidsnota sportstimulering en sportaccommodatie voor de gemeente. Wethouder Hollart was tevreden: `De presentaties waren verrassend en gaven nieuwe inzichten, vooral op het gebeid van sportstimulering.

Opdracht

Ruim 100 studenten hebben een half jaar geleden de opdracht gekregen om in groepen van vijf personen een beleidsnota te ontwikkelen op het gebied van sportstimulering en sportaccommodatie. Een onderdeel hiervan was het betrekken van het veld (inwoners, verenigingen en het onderwijs). Daarnaast behoorde een onderzoek naar het huidige gemeentelijk sportbeleid tot de opdracht. De gemeente heeft in totaal 16 sportnota's ontvangen. Vier nota's sprongen er met kop en schouders uit. Deze vier groepen hebben hun beleidsnota's gepresenteerd voor de gemeente.

Presentaties

Elke groep kreeg 15 minuten om de opdracht te presenteren. Hierna volgde een korte vragenronde door de jury waar ook wethouder Hollart aan deelnam. Uiteindelijk heeft de jury unaniem besloten dat de groep studenten met de naam `Consul Team' het beste onderzoek heeft verricht. Alle beleidsnota's en de presentaties waren gelijkwaardig. Het onderzoek van Consul Team gaf uiteindelijk de doorslag voor de jury. In alle plannen was samenwerking met het veld één van de sleutelwoorden bij de verdere ontwikkeling van het sportbeleid. De heer Hollart liet in zijn dankwoord aan alle studenten weten: `We hebben veel aan jullie inzichten op het gebied van sportstimulering en sportaccommodaties; Sommige ideeën zijn buitengewoon creatief.'

Input voor beleid

De beleidsplannen van de studenten worden gebruikt als input voor het nader te ontwikkelen sportbeleid. Vooral de enquêtes en de aanbevelingen komen hierbij goed van pas.

Sportbeleid

Sport is blijvend in beweging! Sport is ook niet weg te denken uit de samenleving. Vele mensen genieten van sport door het zelf te doen of er naar te kijken. De rol van sport in het algemene welzijnsbeleid neemt enorm toe. Gemeentelijk sportbeleid is meer dan het aanleggen, onderhouden en ter beschikking stellen van sportvoorzieningen (accommodatiebeleid). Het gaat ook om sportstimulering en doelgroepenbeleid. Sportvoorzieningen staan in Teylingen de afgelopen twee jaar hoog op de prioriteitenlijst. Het huidige college wil graag voor de periode 2009-2012 sportbeleid ontwikkeld hebben. Op dit moment bestaat er in de gemeente geen formeel vastgesteld sportbeleid. De gemeente heeft in het verleden op het gebied van sport weliswaar regelingen, procedures en afspraken in het leven geroepen, die echter niet altijd waren afgeleid van beleidsuitspraken. Dit willen wij veranderen door in 2009 een sportnota te schrijven.

2009-02-09 studenten sportnota

Voorleeshulp