Provincie Noord-Holland

Onorthodoxe maatregelen Schiphol snel nodig

12-2-2009

De tarieven op Schiphol moeten zo snel mogelijk omlaag. Het kabinet heeft grote invloed op het niveau daarvan. Deze oproep doet het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland aan het kabinet.

Gedeputeerde Schiphol Ton Hooijmaijers: De kosten voor onder andere veiligheidsmaatregelen en natuurlijk de ecotax hebben de tarieven sterk doen stijgen afgelopen tijd. De concurrentiepositie van Schiphol is dramatisch verslechterd: 15 % minder passagiers en 30% minder vrachtverkeer. Dat heeft kortetermijneffecten voor de regionale arbeidsmarkt maar ook - mogelijk blijvende- langetermijneffecten voor de concurrentiepositie van de Metropoolregio. Daarom doen wij de oproep aan het kabinet om de beloofde onorthodoxe maatregelen ook van toepassing te verklaren op de tarieven op Schiphol.

De provincie heeft in de oproep aan het kabinet aangegeven niet te wachten met (desnoods voorlopige) maatregelen tot het aangekondigde onderzoek naar de verschillen in tarieven tussen internationale luchthavens gereed is.

De provincie ziet mogelijkheden in het (tijdelijk) afschaffen van de ecotax of in het beperkt doorrekenen van de extra veiligheidsmaatregelen. Belangrijkste is dát op de kortst mogelijke termijn het totale tarief omlaag gebracht wordt, aldus Hooijmaijers.

Nieuwsredactie