Leefbaar Rotterdam



donderdag, februari 12, 2009

Leefbaar Rotterdam tegen versmalling Coolsingel

Vandaag werd het Verkeersplan Binnenstad van wethouder Baljeu (VVD) gepresenteerd aan de raadscommissie voor Economie en Vervoer. De raadsleden mogen er nog niet over praten, maar in de media is al aardig wat bekendgemaakt. Het belangrijkste onderwerp in de discussie is het idee om de Coolsingel te versmallen van vier naar twee rijbanen.

De Coolsingel versmallen, of zelfs afsluiten, zoals GroenLinks graag ziet, is voor Leefbaar raadslid Henk Sonneveld onbespreekbaar. Zolang er geen alternatieven zijn, wordt de binnenstad daardoor totaal onbereikbaar en onaantrekkelijk, stelt Sonneveld, die het centrum graag leefbaar houdt. Zolang de verkeerssituatie en de bereikbaarheid van de binnenstad niet drastisch verandert, zal hij nooit instemmen met welke verkeersbelemmerende maatregel voor de Coolsingel dan ook, snelheidsbeperkende maatregelen uitgezonderd.

Sonneveld wijst ook op de unieke situatie in Rotterdam: Rotterdam heeft een heel ander centrum dan welke stad dan ook. In de Tweede Wereldoorlog is ons centrum gebombardeerd en daardoor zo goed als afgebrand. De aanwezige watergangen zijn toen met het puin van de stad gedempt. Dit gaf Rotterdam de kans om een nieuw centrum te bouwen met zeer brede wegen en een winkelpromenade zonder verkeer, namelijk de Lijnbaan. De situatie is hier dus totaal anders dan in pak m beet Amsterdam. In mijn ogen is er met de huidige vier rijbanen ook ruimte genoeg om de stad aantrekkelijker te maken.

Morgen zal wethouder Baljeu op het stadhuis haar plannen aan de pers presenteren