Ingezonden persbericht


Hengelo (Gld), 12 februari 2009

Gemeente Bronckhorst verlaagt bouwleges

Na evaluatie is gebleken dat vooral voor agrarische en industriële gebouwen, met vaak grote bouwvolumes, onevenredig veel leges zijn betaald in 2008. Daarom hebben B&W van Bronckhorst in januari 2009 besloten om het tarief voor industriële en agrarische bedrijfsgebouwen met terugwerkende kracht tot 1 januari 2008 te verlagen.

Voor industriële bedrijven kleiner dan 1000m² die gaan (ver)bouwen worden de leges met 40% verlaagd, naar E 11,- per m² en voor bedrijven groter dan 1000 m² met 24%, ook naar E 11,- per m². Voor agrarische bedrijfsgebouwen (stallen) wordt het bouwlegestarief verlaagd met 15% naar E 5,86 per m² en voor overige agrarische bedrijfsgebouwen (schuren, loodsen en bergingen) met 36% naar E 4,36 per m². Alle bedrijven die voor restitutie in aanmerking komen, zullen hierover afzonderlijk worden geïnformeerd.

Als voor het (ver)bouwen van een huis of een bedrijf een bouwvergunning nodig is, rekent de gemeente daarvoor bouwleges. Dit bedrag werd voorheen bepaald door de kosten van het bouwproject. Deze zijn echter vaak moeilijk objectief te bepalen. In 2008 heeft de gemeente Bronckhorst daarom een nieuwe systematiek ingevoerd. De gemeente berekent de bouwleges nu naar de te bouwen m³ of m² en het type bouwwerk.