Gemeente Doetinchem

Persbericht, 11 februari 2009

Achterhoek brengt kansen van werkzoekenden in beeld

Wat zijn de kansen van werkzoekenden op de arbeidsmarkt? Wat is nodig om die kansen te vergroten? Over welke kennis en vaardigheden beschikken werkzoekenden? Komende maanden werken de gemeenten, werkvoorzieningsschappen en het UWV WERKbedrijf in de regio Achterhoek aan een nieuwe methode, waarmee al deze vragen antwoord krijgen. De nieuwe methode is bedoeld om de mogelijkheden van werkzoekenden op de arbeidsmarkt beter in kaart te brengen.

Aanleiding voor deze unieke samenwerking op het terrein van werkzoekenden is de Werktop Achterhoek die vorig jaar samen met (toen nog) staatssecretaris Aboutaleb plaatsvond. Vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven deden tijdens deze werktop een oproep aan gemeenten en het UWV om flink te investeren in de kennis over de mogelijkheden van werkzoekenden. De Achterhoekse gemeenten, het UWV WERKbedrijf en de sociale werkvoorzieningschappen Hameland, Wedeo en Delta hebben deze handschoen nu gezamenlijk opgepakt.

Slimme combinatie
Bij deze nieuwe aanpak is het niet de bedoeling dat het wiel opnieuw wordt uitgevonden. Daarom wordt een slimme combinatie gemaakt van bestaande methoden, zoals de testen van het UWV WERKbedrijf en een praktijkonderzoek dat de werkvoorzieningschappen gebruiken voor hun medewerkers. De testen van het UWV WERKbedrijf bestaan voornamelijk uit vragenlijsten die een werkzoekende invult en waarna een gesprek plaatsvindt met een werkcoach. In het praktijkonderzoek werken de werkzoekenden gedurende drie maanden op meerdere werkplekken. Tijdens het werk worden zij begeleid, geobserveerd en getest. Beide methoden leiden tot een beschrijving van de kennis en vaardigheden van de werkzoekende. De pluspunten van beide methoden worden verwerkt in de nieuwe werkwijze. Tevens wordt hierin de zogenaamde loonwaarde van klanten meegenomen: in hoeverre wijkt de arbeidsproductiviteit van de werkzoekende af van de gemiddelde productiviteit van werknemers?

Alle groepen werkzoekenden
De nieuwe aanpak om de mogelijkheden van werkzoekenden beter in beeld te krijgen, is bedoeld voor alle groepen werkzoekenden die bij de initiatiefnemers bekend zijn. Onder welke wettelijke regelingen deze werkzoekenden vallen, moet niets uitmaken. De uitkomsten van de methode worden gebruikt om werkzoekenden gericht in contact te brengen met werkgevers. Maar ook om na te gaan welke ondersteuning mensen nodig hebben om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen.

Pilot
De ontwikkeling van de methode gebeurt in eerste instantie als een pilot. Tussen februari en april maken naar verwachting vijftig werkzoekenden gebruik van de verschillende onderzoeken. Aan de hand van de resultaten wordt de nieuwe methode verder ontwikkeld, waarna het eindresultaat bij veel meer werkzoekenden wordt toegepast.