Ingezonden persbericht


PERSINFORMATIE

Versterking economie, meer woningen en betere verbindingen staan centraal

Rotterdam Hoboken: internationaal topmilieu met ruimte voor lichaam en geest

Rotterdam, 12 februari 2009 - Rotterdam Hoboken is in 2030 een internationaal topmilieu met ruimte voor lichaam en geest. Een duurzaam gebied in de Rotterdamse binnenstad waar welzijn en welbevinden van mensen centraal staan. Hoboken inspireert en verrijkt mensen met kennis, wetenschap, kunst en cultuur. Met prettige binnen- en buitenruimtes, duurzame architectuur, sterke economie, prachtige parken en aantrekkelijke kades is Hoboken dé buitenplaats van de Rotterdamse binnenstad. Dit streefbeeld vormt de kern van de gebiedsvisie 'Rotterdam Hoboken 2030', die vandaag werd gelanceerd door 22 betrokken partners. Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke ordening) lichtte samen met enkele betrokken partners de visie toe. Vervolgens zetten zij allen hun handtekening onder de visie inclusief het bijbehorende uitvoeringsconvenant.

Dit jaar al starten met uitvoering
De eerste concrete projecten zijn de grootschalige nieuw- en verbouw van Erasmus MC (investering van circa 1 miljard euro), buitenruimteprojecten zoals herinrichting van Het Park, de Wester- en Parkkade en het Museumpark. Voor de korte termijn gaat het om 20 miljoen euro gemeentelijke investeringen in de buitenruimte. Bovendien wordt medio 2010 de Museumparkgarage opgeleverd.

Breed gedragen
Een jaar geleden nodigde de gemeente Rotterdam alle betrokken partijen in en rondom Hoboken uit om na te denken over de toekomst van Hoboken. Doel was om in een participatief proces tot een actiegerichte toekomstvisie te komen. De opgaven waren om de economie te versterken, de woonfunctie te verbeteren en de verbindingen en verblijfplaatsen in en rondom Hoboken te optimaliseren. Dit participatieve planproces resulteerde in de gebiedsvisie Rotterdam Hoboken 2030, inclusief een uitvoeringsagenda. Dit is een breed gedragen visie die door de gezamenlijke partijen is opgesteld.

Snelle acties
Wethouder Karakus: "Verschillende overheids-, kennis- en commerciële instellingen hebben in een half jaar hard gewerkt aan de toekomstvisie voor Hoboken. Deze intensieve samenwerking in een gedeelde verantwoordelijkheid heeft niet alleen een positief effect op het gebied zelf, maar ook op de omliggende wijken. Belangrijk is nu dat we snel overgaan tot acties. Daarvoor is een uitvoeringsagenda opgesteld."

Stadsvisie
De gebiedsvisie Rotterdam Hoboken 2030 vloeit voort uit het Binnenstadsplan en de Stadsvisie. Rotterdam Hoboken 2030 is nadrukkelijk integraal opgezet en besteedt aandacht aan thema's als (zorg)economie, wonen, openbare ruimte, bereikbaarheid, cultuur en recreatie. Er zijn gedetailleerde 'streefbeelden' voor de diverse deelgebieden in opgenomen. Denk aan hoe bepaalde wijken eruit komen te zien, wat de uitstraling van kunst- en cultuurinstellingen zal zijn op bezoekers. Maar ook welke nieuwe faciliteiten er in het gebied komen en waar: de 's-Gravendijkwal als Science Boulevard, een cultuurpodium in het park, meer sportfaciliteiten in het gebied, Coolhaven als Stadcampus voor werkenden en studenten, op te knappen metro- en tramhaltes, etc.

Versterking medisch gerelateerde economie
Speerpunt van de visie is het versterken van de Rotterdamse medisch gerelateerde economie. Deze sector is momenteel goed voor 17 procent van de werkgelegenheid in de stad. Hiermee is de zorgeconomie een belangrijke pijler onder de Rotterdamse economie. Het belang zal naar verwachting toenemen, met name door de komende vergrijzing. Met Erasmus MC als voorname partner biedt Hoboken talrijke kansen voor het versterken van de economie op het gebied van zorg, e-health en R&D.

Reacties
Anton Westerlaken, lid Raad van Bestuur Erasmus MC, zet graag zijn handtekening onder de gebiedsvisie: "Wanneer je in een gebied investeert, zoals wij in de uitbreiding en nieuwbouw van Erasmus MC, versterken andere grote ontwikkelingen in de omgeving de keuze daarvoor. Wij zien Hoboken 2030 met plezier tegemoet en haken graag aan bij initiatieven, niet alleen op medisch vlak." Emily Ansenk, directeur Kunsthal: "De gebiedsvisie is opgesteld als inspiratiebron en toetsingskader voor alle verdere ontwikkelingen in het gebied. Naast een aantrekkelijk woon- en werkgebied is de ambitie om van Hoboken een internationaal topmilieu met ruimte voor lichaam en geest te maken: een omgeving waar mensen prettig wonen en werken of graag naartoe komen om te recreëren. Rotterdam Hoboken 2030 moet de huidige betrokken partijen binden en anderen interesseren in het gebied te investeren of zich er te vestigen."

Rotterdam werkt aan een aantrekkelijke binnenstad, met uitstraling en sfeer. Het hart van de stad maakt de komende jaren een complete verandering door, naar een plek waar wonen, werken en vrije tijd samen komen. De stad zet in op kwaliteit van de openbare ruimte, een aantrekkelijk woonaanbod, het stimuleren van ondernemerschap, goede bereikbaarheid en een compleet aanbod van winkels, horeca en culturele voorzieningen. Hoboken sluit hier naadloos op aan, omdat het gebied van oudsher al rijk is aan kunst, cultuur, kennis, wetenschap en ontspanningsmogelijkheden.

Het einddoel van de Stadsvisie, het Binnenstadsplan én de daaruit voortvloeiende gebiedsvisie Hoboken 2030 is een binnenstad die past bij een wereldstad als Rotterdam.

Enkele facts & figures:

Erasmus MC

* 1 miljard euro investeringen in 10 jaar

* 185.000 m' nieuwbouw

* 12.500 groene daken

Stadscampus Coolhaven

* 1000 woningen voor studenten, starters en gezinnen met kinderen
* Science Boulevard met 25.000 m' R&D

* 30.000 m' onderwijs- en innovatielabs

* 5.000 m' ruimte voor voorzieningen

* 400 miljoen euro investeringen in de eerste fase

-einde bericht-

Noot voor de redactie (