Impuls onderwijssamenwerking Nederland Rusland

12/02/2009 16:48

Stichting Nuffic

Impuls voor onderwijssamenwerking Nederland en Rusland

Jaarlijks vertrekken volgens een schatting van de Unesco 200 Nederlandse studenten voor hun studie naar Rusland. Nederlandse universiteiten en hogescholen ontvangen op hun beurt 500 studenten uit Rusland. Er bestaan tientallen samenwerkingsverbanden tussen Nederlandse en Russische hogeronderwijsinstellingen. Om die studentenmobiliteit en de samenwerking te bevorderen, opent de Nuffic (de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs) vrijdag 13 februari een Netherlands Education Support Office (Neso) in Moskou.

Neso Rusland is gevestigd in de Russische Staatsbibliotheek voor Buitenlandse Literatuur. Het nieuwe Neso-kantoor maakt deel uit van een internationaal kantorennetwerk dat het Nederlandse hoger onderwijs in het buitenland promoot en internationale samenwerking tussen instellingen bevordert. Er bestaan al Neso's in Brazilië, China, India, Indonesië, Mexico, Taiwan, Vietnam en Zuid-Korea. Binnenkort opent een tiende kantoor in Thailand.

Tijdens de opening van het kantoor in Moskou komen vertegenwoordigers van het Nederlandse en het Russische hoger onderwijs bij elkaar om de samenwerking en uitwisseling te intensiveren. Russische studenten krijgen een voorproefje van het Nederlandse hoger onderwijs aanbod en kunnen deelnemen aan masterclasses met thema's als 'management in economisch zware tijden'. Op zaterdag nemen Neso Rusland, de Universiteit Twente, Fontys Hogescholen en de Haagse Hogeschool deel aan de 15e internationale hogeronderwijsfair in Moskou.

De aanwezige Nederlandse onderwijsdelegatie bestaat uit Hanneke Teekens en Han Dommers, respectievelijk directeur Communicatie en hoofd afdeling Promotie van de Nuffic. Namens het ministerie van OCW komt Anke Buiteveld, directeur Internationaal Beleid. VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda vertegenwoordigt de Nederlandse universiteiten. De Nederlandse ambassadeur Jan-Paul Dirkse is een van de sprekers tijdens de openingsceremonie.

De website van Neso Rusland is www.nesorussia.org en het adres Neso Russia, Nikoloyamskaya ulitsa 1 109189 Moscow Russia





http://www.nesorussia.org