Beveiligingsdienst Tweede Kamer: Beste leerbedrijf van Nederland 2008

12/02/2009 16:45

Colo, Samenwerkende Kenniscentra voor Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt: "Deze prijs beloont leerbedrijven die ruimte bieden om sterspelers voluit te laten schitteren."

Tijdens een feestelijk evenement in Hotel Figi in Zeist, is bekend gemaakt welke onderneming is verkozen tot 'Beste leerbedrijf van Nederland 2008'. Deze prestigieuze titel is voor de Beveiligingsdienst van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. De trotse winnaar ontving uit handen van staatssecretaris van OCW Marja van Bijsterveldt een fraaie sculptuur en een 'cheque' van 2.500 euro. De grootste waarde zit natuurlijk in de positieve effecten voor de winnende finalist die zich de rest van het jaar mag presenteren als 'Beste leerbedrijf van Nederland 2008'. Ook kondigde de staatssecretaris de lancering van een beroepenportal aan.

Hoge waardering

De verkiezing 'Beste Leerbedrijf van Nederland' leeft. Dat blijkt uit het jaarlijks groeiend aantal voordrachten. Ook voor deze editie zijn door de kenniscentra uit de diverse branches weer meer kandidaten voorgedragen. Na een kritische weging zijn drie bedrijven officieel genomineerd en uit deze kandidaten heeft de jury unaniem gekozen voor: de Beveiligingsdienst van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, op voordracht van kenniscentrum ECABO.

Volgens de jury onderscheidt het 'Beste leerbedrijf van Nederland 2008' zich door de manier waarop opleiden is opgenomen in de ondernemingsstrategie. Het bedrijf blinkt ook uit door de innovatieve selectie. Belangrijk argument is bovendien dat het bedrijf zich zeer bewust is van haar maatschappelijke verantwoording, en door haar keuze van opleiden een complete cultuuromslag heeft ondergaan.

Waardering is er trouwens ook voor alle voorgedragen bedrijven, voor de inzet en manier waarop jongeren enthousiast worden gemaakt voor echt vakmanschap. Daarmee delen alle branches in het succes, dat ook afstraalt op de vele tienduizenden praktijkbegeleiders die zich inzetten voor het opleiden van leerlingen.

De groeiende belangstelling voor de verkiezing 'Beste Leerbedrijf Van Nederland', draagt bij aan de realisatie van de doelstellingen van de kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven en het ministerie van OCW (de organisatoren van het evenement). Via onder andere 'Beste Leerbedrijf Van Nederland' wil men de aandacht vestigen op de ruim 185.000 erkende leerbedrijven in Nederland. Die aandacht is terecht. Deze bedrijven nemen gemiddeld de helft van de opleidingstijd van de circa 500.000 mbo-ers voor hun rekening. Dat gebeurt door het bieden van stageplekken en leerbanen.

Beroepenportal

Van Bijsterveldt kondigde tijdens de prijsuitreiking aan dat in 2009 een beroepenportal wordt gelanceerd. Met deze website kunnen mbo'ers een betere beroepenkeuze maken. Met onder meer filmpjes wordt dan duidelijk wat de inhoud van het beroep is, wat de benodigde competenties zijn en op welke locatie de mbo'er aan de slag kan. Op de portal kunnen niet alleen mbo'ers, maar ook decanen en ouders kennis op doen over 700 verschillende beroepen. De staatssecretaris investeert 500 duizend euro in dit project. Colo, de vereniging van samenwerkende kenniscentra voor beroepsonderwijs en bedrijfsleven, voert het project uit.





http://www.besteleerbedrijf.nl