Gemeente Dordrecht

Raamcontract voor valdempende ondergrond speelterreinen Dordrecht

Tot 2012 wordt bij nieuwe en te renoveren speelplekken in Dordrecht veiligheidsgras aangelegd door aannemer Van Zijl BV uit Bergeijk. De gemeente Dordrecht heeft op donderdag 12 februari 2009 een raamcontract ondertekend. Veiligheidsgras is kunstgras dat geschikt als valdempende ondergrond voor speeltoestellen. 'Kinderen moeten veilig kunnen spelen in Dordrecht; een veilige ondergrond op speelplekken is een voorwaarde ', aldus wethouder Stadsbeheer F. van den Oever.

De gemeente Dordrecht heeft extra middelen uitgetrokken voor speelplekken in Dordrecht. Een van de doelen is het verbeteren van de kwaliteit van de speelvoorzieningen. Veilig kunnen spelen is daarbij belangrijk. Dordrecht heeft ongeveer 410 speelplekken waar de gemeente verantwoordelijk voor is. 125 Speelterreinen zijn reeds voorzien van veiligheidsgras. Onder het raamcontract valt naast het onderhoud van deze speelterreinen waar het veiligheidsgras al ligt ook de aanleg van het veiligheidsgras bij meerdere speelplekken.

Grote nadruk op kwaliteit
Uniek is dat bij de aanbesteding van de opdracht extra gelet is op kwaliteit (naast prijs), omdat de gemeente veilig kunnen spelen belangrijk vindt. Het feit dat er een openbare aanbesteding gedaan is voor een raamcontract voor aanleg en onderhoud van veiligheidsgras is ook uniek in Ned erland. Met het raamcontract wordt een voordeel van ± 5% behaald ten opzichte van voorgaande jaren. Het raamcontract bespaart de gemeente ook administratieve handelingen, doordat niet steeds opnieuw een aanbestedingsprocedure doorlopen hoeft te worden.

Werkzaamheden
De werkzaamheden zijn onder andere de aanleg bij ongeveer 15 tot 20 (bestaande) speelterreinen (met een oppervlak van 10 tot 100 vierkante meter) per jaar. Hier valt ook onder de aanleg van kunstgrassportvelden in wijken met speelfuncties. Daarnaast het onderhoud van alle speelterreinen met kunstgras, de aanleg van ondergronden bij nieuwe speelterreinen, de aanleg van ondergronden van kleinere kunstgrassportvelden in wijken met speelfuncties en het incidenteel aanbrengen van veiligheidsgras bij grotere oppervlakken (meer dan 100m2).

Veiligheidsgras
Veiligheidsgras is ontwikkeld door Van Zijl BV. Het kunstgras wordt op een verdicht zandbed gelegd. Het systeem is samengesteld uit een of twee basislagen schokabsorberende S-foam matten bedekt met vliesdoek. De bovenste kunstgras laag wordt met kwartszand bestrooid om slijtage en vandalisme te beperken. De aannemer biedt 10 jaar garantie op het Veiligheidsgras. Het gras is bijna voor 100% recyclebaar.

Datum 12 februari 2009