Ministerie van Defensie

Landmacht

Periodiek overzicht Afghanistan (video)

12 februari 2009, 16.00 uur

De gouverneur van Uruzgan, Asadullah Hamdam, en de nieuwe commandant van Task Force Uruzgan, brigadegeneraal Tom Middendorp. De afgelopen week was de eerste waarin de Task Force Uruzgan (TFU) onder commando stond van brigadegeneraal Tom Middendorp. Hij nam op maandag 2 februari het bevel over van zijn voorganger, kolonel Kees Matthijssen.

De civiele vertegenwoordiger Peter Mollema gaf gelijktijdig het stokje over aan Joep Wijnands. Vanaf maart is Wijnands ook het hoofd van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT). Het is dan voor het eerst dat het PRT onder civiele leiding staat.

Zelfmoordaanslag Tarin Kowt Kort voor de commando-overdracht blies in Tarin Kowt een zelfmoordenaar zich op bij een post van de Afghaanse politie. Hierbij kwamen 21 agenten om het leven en raakten een aantal mensen gewond. Een zevental daarvan werden opgevangen en behandeld in het hospitaal van Kamp Holland. Op dezelfde dag pakten Afghaanse veiligheidstroepen een potentiële zelfmoordenaar op in de omgeving van Deh Rawod, mede op basis van Nederlandse inlichtingen.

Minister Atmar laat zich informeren over de gezondheidstoestand van een Afghaanse agent.

Op zaterdag 7 februari bezocht Hannif Atmar, de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken, de gewonde agenten in het hospitaal. Minister Atmar is onder meer verantwoordelijk voor de hervormingen van het Afghaanse politieapparaat. Generaal Craddock brengt een bezoek aan Kamp Holland.

Bezoek NAVO-generaal Een dag na de commando-overdracht bezocht generaal Bantz J. Craddock Kamp Holland. Craddock toonde zich vooral geïnteresseerd in de wijze waarop de TFU omgaat met de 3D-benadering (Defence, Diplomacy, Development). De resultaten hiervan werpen in Uruzgan meer vruchten af, vergeleken met de omliggende provincies. Craddock is opperbevelhebber over alle NAVO-strijdkrachten in Europa. In die hoedanigheid voert hij ook het bevel over de NAVO-vredesoperaties.

Toenemend veiligheidsgevoel De nieuwe basis in de Baluchivallei, Patrol Base Mashal, is gereed. Deze garandeert de aanwezigheid van Afghaanse veiligheidstroepen in het gebied.Ook de TFU voert patrouilles uit vanaf de basis.

De opening van de basis markeert de afsluiting van operatie Tura Ghar. Deze was bedoeld om de invloed van opstandelingen in het gebied te verminderen en de invloed van ISAF en de Afghaanse overheid uit te breiden. Onder de bevolking is sindsdien een toenemend veiligheidsgevoel waarneembaar. Er lijkt bereidheid te zijn om samen te werken met de Afghaanse overheid.

Gevangenen De afgelopen week heeft een periodiek onderzoek `detainee track and trace` plaatsgevonden in de gevangenisfaciliteit op Kamp Holland en de lokale gevangenis van Tarin Kowt. De door de TFU aan de Afghaanse overheid overgedragen gevangenen bleken allen in goede conditie. De rechtsgang is echter voor verbetering vatbaar. De gevangenen bleken niet altijd goed op de hoogte van de status en inhoud van hun proces.

Een Apache-gevechtshelikopter stijgt op van Kamp Holland (archieffoto).

Gevechtscontacten * Apache-gevechtshelikopters van de Nederlandse Air Task Force hebben eenmaal ondersteuning verleend aan ISAF-grondtroepen in het zuiden van Afghanistan. * Woensdag 4 februari vonden 2 raketaanvallen plaats op Kamp Holland. Daarbij vielen geen gewonden en werd geen schade aangericht. * In de omgeving van Chora is een voertuig van de TFU op een IED gereden. De hoofdlading ging niet af waardoor het voertuig slechts licht beschadigd raakte. Er vielen geen gewonden. In het gebied werd ook een IED opgespoord en onschadelijk gemaakt. Datzelfde gebeurde in de omgeving van Deh Rawod.

Video Onder dit weekoverzicht is een video bijgevoegd met algemene beelden over de missie in Afghanistan. De komende weken worden vaker dit soort filmpjes geplaatst om niet alleen in woord, maar ook in beeld de werkzaamheden van de Nederlandse militairen in Afghanistan te belichten.

Impressie taken Task Force Uruzgan. * Download deze video + Video voor Windows Media Player Video | 12 februari 2009 | wmv | 02:42 | 9.2 MB + Video voor Apple Quicktime Player Video | 12 februari 2009 | mp4 | 02:42 | 9.2 MB + Video voor mobiel gebruik Video | 12 februari 2009 | 3gp | 02:42 | 1.6 MB * Uitgeschreven tekst Het filmpje geeft een impressie van de verschillende taken van Task Force Uruzgan.