Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Scholen één jaar na Dijsselbloem: politici hebben te weinig geleerd
Voortgezet onderwijs deelt rapportcijfers uit aan 'brugklassers' politiek Den Haag
Utrecht, 12 februari 2009 - 87% van de scholen in het voortgezet onderwijs vindt dat politiek Den Haag weinig geleerd heeft van het rapport van de Commissie Dijsselbloem. Dat blijkt uit een ledenpeiling van de VO-raad onder 109 scholen. Het rapport Tijd voor Onderwijs is op 13 februari precies één jaar oud. 33% van de scholen wijst D66 aan als partij die de aanbevelingen van Dijsselbloem het beste in de praktijk brengt. De scholen vinden dat politiek Den Haag zich van zijn beste kant liet zien bij de totstandkoming van de Kwaliteitsagenda Voortgezet Onderwijs (44% oordeelt daarover positief) en bij de plannen ter verbetering van taal- en rekenonderwijs (27%).
Het voortgezet onderwijs deelt dit jaar voor het eerst een rapport uit aan 'de leerlingen' in politiek Den Haag. Op deze cijferlijst scoren politici goed als het gaat om de Kwaliteitsagenda VO. Sjoerd Slagter, voorzitter van de VO-raad: "Bij de totstandkoming van haar Kwaliteitsagenda heeft de staatssecretaris zich aangesloten bij de ambities in het veld. Daarvoor is veel waardering. Het is uniek dat het ministerie de plannen van de scholen volgt. Er is bovendien boter bij de vis: 200 miljoen euro in vier jaar." In de Kwaliteitsagenda staan taal en rekenen, ruimte voor excellentie, actief burgerschap en integratie, professionele ruimte voor de leraar, de kwaliteit van examens en kwaliteitsverbetering zwakke scholen centraal.
In het rapport worden ook onvoldoendes uitgedeeld. Zo krijgen politici een 4 voor hun plannen ten aanzien van de examens in het voortgezet onderwijs. 50% van de ondervraagden geeft aan dat de politiek op dit onderwerp weinig doet met de adviezen van de Commissie Dijsselbloem. "De politiek eist van de scholen terecht dat ze de kwaliteit van de examens borgen, maar hoe dat het beste kan is aan scholen zelf. Het hele veld - ouders, leerlingen, docenten en scholen - is tegen de voorgestelde examenverzwaring door de staatssecretaris. Dan moeten in Den Haag alle alarmbellen afgaan. Veranderingen moeten kunnen rekenen op draagvlak in het onderwijs zelf", aldus Slagter.
EINDE BERICHT
Noot voor de redactie,