Gemeente Drechterland

12-2-2009
Waardebepaling Onroerende Zaken

Gecombineerde aanslag 2009

Vanaf eind februari kunt u de gecombineerde aanslag 2009 van de gemeente Drechterland weer op de deurmat verwachten. Op grond van de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) worden alle onroerende zaken in Nederland jaarlijks gewaardeerd. Voorbeelden van onroerende zaken zijn woningen en bedrijfspanden. De gemeente is verplicht om alle onroerende zaken te waarderen, dus ook bouwkavels en panden in aanbouw.
Op dit aanslagbiljet staan de voor zover van toepassing verschuldigde bedragen voor onroerendezaakbelasting (OZB), het rioolrecht, afvalstoffenheffing en de grafrechten. De WOZ-waarde wordt gebruikt voor de onroerendezaakbelastingen, inkomstenbelasting en de waterschapsheffing.

Waardebepaling
De waarde in het economische verkeer van uw woning is op basis van een methode van systematische vergelijking tot stand gekomen. Daartoe is een geautomatiseerd model ontworpen. Aan dit model liggen een analyse van alle verkoopcijfers in de gemeente en de bij de gemeente bekende kenmerken van de woningen ten grondslag. De uitkomst van het model voor elke woning is daarna nog gecontroleerd. Tussen uw woning en de woningen waarmee is vergeleken, kunnen verschillen bestaan in grootte, bouwkundige staat, ligging en dergelijke. Met de verschillen die de waarde beïnvloeden is rekening gehouden.

Voor panden in aanbouw wordt een waarde vastgesteld, gebaseerd op de mate van gereedheid per 1 januari van het belastingjaar. Deze panden worden gewaardeerd op de vervangingswaarde. Dit wil zeggen, de grondwaarde plus de stichtingskosten van de opstal naar de toestand op
1 januari 2009. U ontvangt een aanslag OZB voor uw pand in aanbouw.

Toestandsdatum en waardepeildatum
De gemeente is verplicht om alle onroerende zaken te waarderen, ook bouwkavels en panden in aanbouw. Wij waarderen deze zaken naar de situatie zoals die op 1 januari 2009 (de toestandsdatum) was. Daarbij gaan we uit van het waardeniveau van één jaar eerder, dus 1 januari 2008. Deze laatste datum is de zogenaamde (waarde)peildatum.

Waardestijging woningmarkt stabiliseert
Gezien de actuele ontwikkelingen op de woningmarkt bent u waarschijnlijk meer dan vorig jaar geïnteresseerd in de verhouding tussen de nieuw vastgestelde WOZ-waarde naar waardepeildatum 1 januari 2008 en de marktwaarde van dit moment. De gemiddelde stijging van 4% heeft zich tot in de tweede helft van 2008 voortgezet. Daarna lijkt de waarde te stabiliseren of mogelijk iets in waarde te dalen.

Daarmee komt de vastgestelde waarde voor belastingjaar 2009 mogelijk iets hoger te liggen dan de nu actuele marktwaarde. De situatie op de huidige woningmarkt komt tot uiting in de WOZ-beschikking van februari 2010. Een bezwaar gericht op de huidige situatie van de woningmarkt zal om genoemde reden ongegrond worden verklaard.

Dit jaar wordt het bedrag voor de OZB berekend door de WOZ-waarde te vermenigvuldigen met een percentage. Deze percentages zijn als volgt:

OZB tarief 2009
woningen eigenaar 0,0684 % van de WOZ- waarde niet-woningen gebruiker 0,1068 % van de WOZ- waarde niet-woningen eigenaar 0,1336 % van de WOZ- waarde

Rectificatie: in De Middenstander van 12-02-09 stonden de OZB tarieven van niet-woningen eigenaar en gebruiker verwisseld. Bovenstaand zijn de correcte tarieven.