PZO: discussie over sociale stelsel niet voeren over ruggen van zzp'er

12/02/2009 15:40

Platform zelfstandige ondernemers PZO

PZO: discussie over sociale stelsel niet voeren over de ruggen van zzp'ers

Den Haag, 12 februari 2009 - Volgens regeringspartijen CDA en PvdA dreigt door de groei van het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) een ondermijning van het sociale stelsel voor werknemers. De Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO), met bijna 20.000 leden de grootste onafhankelijke belangenbehartiger voor zzp'ers, vindt de vraag naar de houdbaarheid van het huidige stelsel van werknemersverzekeringen terecht, maar wil niet dat deze discussie over de ruggen van zzp'ers wordt gevoerd. Het standpunt van CDA en PvdA geeft volgens PZO onterecht voeding aan de gedachte dat vanuit collectieve overwegingen een halt moet worden toegeroepen aan de groei van het aantal zzp'ers.

Volgens PZO heeft ieder individu het recht om te kiezen voor ondernemerschap. Dat recht kan niet door de overheid worden afgenomen. Sterker nog, het overheidsbeleid was en is juist gericht op het bevorderen van het aantal ondernemers. Het risico van ondergraving van het sociale stelsel door de toename van het aantal zzp'ers wordt door PZO afgedaan als niet relevant, omdat de zzp'er als ondernemer niet in het stelsel van werknemersverzekeringen thuishoort. Maar ook omdat grote delen van het sociale zekerheidsstelsel de afgelopen jaren al in vergaande mate zijn geprivatiseerd. De Ziektewet bestaat alleen nog maar voor zeer bijzondere gevallen. Ook aan de WIA (WAO) kunnen werknemers sinds de wijzigingen van de afgelopen jaren nog maar beperkte rechten ontlenen en een herziening van de Werkloosheidswet is in de maak. Bovendien hebben zzp'ers als ondernemer geen aanspraak op een uitkering uit deze werknemersvoorzieningen. Zzp'ers dragen als ondernemers zelf het risico voor inkomensderving in geval van ziekte, arbeidsongeschiktheid of een lege ordeportefeuille en treffen daarvoor zelf - al dan niet via verzekeringen - voorzieningen.

Overigens vindt PZO het volstrekt logisch dat de overheid, werkgevers en werknemers vragen stellen bij de toekomstbestendigheid van het huidige sociale stelsel werknemers. Maar dan wel op basis van het juiste vertrekpunt en niet door de suggestie te wekken dat de zzp'er de veroorzaker van het probleem is.

PZO, opgericht in 2002, is de grootste onafhankelijke belangenbehartigings-organisatie voor zelfstandige ondernemers zonder personeel. Iedere zelfstandige ondernemer kan lid worden van de Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers. Bijna 20.000 zelfstandigen in tal van sectoren weten zich

inmiddels als lid van PZO voor hun collectieve belangen direct vertegenwoordigd in politiek Den Haag. Daarnaast hebben deze zelfstandigen toegang tot een scala aan bijzondere ledendiensten, waaronder de mogelijkheid om tegen zeer gunstige collectieve tarieven en voorwaarden verzekeringen af te sluiten op het gebied van arbeidsongeschiktheid, aansprakelijkheid en pensioen.