Woonbond


12-02-2009

Warmtewet aangenomen

De Eerste Kamer heeft op 10 februari ingestemd met de Warmtewet. Dat is zowel voor huurders als het milieu goed nieuws. Door deze wet, waarvoor CDA en PvdA het initiatief namen, profiteren huishoudens met stadsverwarming van een daling van de prijzen. In de Warmtewet is geregeld dat energiebedrijven voor hun restwarmte, die in stadsverwarming gebruikt wordt, geen hogere prijs mogen vragen dan voor stoken met gas betaald wordt.

De tarieven worden transparant en er komt toezicht op. De tarieven zijn aan een maximum gebonden met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2007. Afnemers van warmte kunnen het te veel betaalde geld tot die datum terugkrijgen. In de uitwerking van de wet moet nog blijken welke onderdelen van het huidige adviestarief straks mogen worden doorberekend aan de consument. Het is bij de Woonbond nog niet bekend hoe de terugbetaling van consumenten zal gaan plaatsvinden.

De energiebedrijven zegden eerder toe zich vrijwillig te houden aan het adviestarief. Niet alle bedrijven hebben dat gedaan. De Woonbond had samen met andere consumentenorganisaties de initiatiefnemers verzocht om de terugwerkende kracht tot 2004 te laten lopen. De behandeling van de Warmtewet heeft bijna vijf jaar geduurd.