Nederlands Architectuurinstituut

Speelparadijzen, golfbanen of ouderwetse bossen? - `Vrije tijd' staat deze maand centraal in de manifestatie `Maak ons land - Werkplaats voor de ruimtelijke inrichting'

De manifestatie `Maak ons land' (t/m 3 mei 2009) van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) vestigt in de maand februari haar aandacht op `Vrije tijd'. Wat voor invloed heeft de invulling van onze vrije tijd op de ruimtelijke inrichting van Nederland? Gaat de aanleg van voorzieningen als golfbanen, maneges en pretparken ten koste van onze vrije natuur? Zou u bereid zijn om - net als voor de bioscoop of het zwembad - te betalen voor het onderhoud van het landschap en het behoud van monumenten? Deze vragen en meer komen in februari aan de orde in `Maak ons land - Werkplaats voor de ruimtelijke inrichting'. Denk mee en kom naar het NAi in Rotterdam of bezoek de website www.nai.nl/maakonsland.

Na drie maanden 'Maak Ons Land' stroomt de schatkist aan ideeën van bezoekers over de toekomstige inrichting van Nederland vol. Van een gondelbaan tussen Almere en Amsterdam tot een groot metronetwerk voor de hele Randstad, en van modulaire starterswoningen die eenvoudig kunnen worden uitgebouwd tot hoogbouw die aantrekkelijker wordt gemaakt voor gezinnen; er komt van alles voorbij. Het publiek laat de ideeën achter in de zaal, speelt het `Maak ons land - spel' op de website en wordt geïnspireerd door verschillende creatieve ontmoetingen met architecten, kunstenaars en vormgevers.

Bijzondere projecten
Ook deze maand staat de werkplaats vol bijzondere projecten, zoals de eerste duurzame dansclub ter wereld, een klimhal in een kerk, een ruimte besparende campingflat en een mobiele moestuin. Daarnaast vinden er op uitnodiging van de ambassadeur van de maand `Vrije tijd', Tracy Metz (auteur van het boek 'Pret! Leisure en landschap' en criticus bij NRC Handelsblad) twee lezingen plaats. Op donderdag 19 februari verwelkomt het NAi Hans Mommaas (bijzonder hoogleraar Stedelijke Dynamiek en Cultuur aan de Universiteit Utrecht) en op donderdag 26 februari o.a. Rijkslandschapsarchitect Dirk Sijmons.

Partners
Aan de manifestatie werken mee: Observatorium (ruimtelijk ontwerp werkplaats), Bureau Venhuizen (debatspel The Making Of), 75B (grafisch ontwerp), theatermakers Proluder, het Beeldcollectief Leopold Emmen, fotografen Dieuwertje Komen en Carel van Hees en vele anderen.

`Maak ons land' wordt inhoudelijk en financieel mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, het Ministerie van VROM, Rijkswaterstaat, Unie van Waterschappen en Leven met Water, Woningcorporatie Ymere, MAB Development en Bouwfonds Ontwikkeling, de BankGiro Loterij en de ANWB... en dit aantal groeit nog steeds.