Politiebond ACP

12 februari 2009

Uit het landelijk overleg (12/02): een overzicht

Door: Francis van Duren

In Den Haag vindt op donderdag 12 februari weer het vaste landelijk overleg (CGOP) tussen de politievakbonden en minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) plaats. Tijdens het landelijk overleg in Den Haag spreken politiebonden en minister over politiezaken.

Tijdens het landelijk overleg in Den Haag spreken politiebonden en minister over politiezaken.

Namens de ACP zijn Gerrit van de Kamp, Wiep van der Pal, Francis van Duren en Alie Nijboer aanwezig. Tijdens deze bijeenkomst zou onder andere gesproken worden over: standpunt BZK rapport Zeeland n.a.v. brief ACP, voortgang Politietop, samenloop levensloop/WAO, doorwerking CAO-afspraken voor FLO-gerechtigden, aanpassing Barp i.v.m. uitspraak Europees Hof van Justitie. Echter, is het gebouw waar het CGOP-overleg plaatsvindt ontruimd vanwege een vermoedelijk gaslek. Het overleg is daarmee bij het eerste agendapunt al onderbroken en wordt later vandaag waarschijnlijk hervat.

De volgende punten zijn vanochtend aan de orde gekomen.

Standpunt minister Ter Horst over rapport Zeeland Eind januari heeft de ACP minister Ter Horst een brief gestuurd over het rapport van Boele Staal over de problematiek in het Zeeuwse korps. In het rapport wordt een aantal aanbevelingen gedaan. De ACP heeft echter nog niet van de minister, als opdrachtgever van het onderzoek, gehoord wat zij met die aanbevelingen gaat doen.

De minister zei bij de OR van de politie Zeeland en bij het regionaal college van Zeeland advies te hebben ingewonnen. Dit neemt zij mee in haar reactie. Toegezegd is dat deze reactie binnen veertien dagen bekend wordt gemaakt.

Samenloop levensloop/WAO
Sinds de afspraken uit de CAO 2005-2007 rondom levensloop zijn we met de minister in gesprek over de uitbetaling van de levensloopbijdragen voor (gedeeltelijk)arbeidsongeschikte collega's. Immers uitbetaling zal leiden tot korting op de arbeidsongeschiktheiduitkering.

Probleem in uitvoering
Al in 2006 werd duidelijk dat de in de CAO gemaakte afspraken in de uitvoering nadelige consequenties hebben voor collega's met een arbeidsongeschiktheidsuitkering. De afspraken met betrekking tot levensloop zijn gemaakt om collega's eerder te kunnen laten stoppen met werken of om tussentijds verlof op te nemen. Door de ontstane situatie is het voor deze groep collega's echter niet mogelijk om gebruik te maken van dit recht. Een zeer ongewenst effect waarvoor een oplossing gevonden moet worden.

Acties
Als ACP hebben we reeds in 2006 met de minister de afspraak gemaakt om, totdat er een oplossing was gevonden, de levenslooptegoeden bij de werkgever te reserveren. Daar waar de politiecollega's de levensloopbijdragen gingen ontvangen had de (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte collega even het nakijken. Wel is aan de betreffende collega's duidelijk gemaakt hoeveel inhaaltoelage bezwarende functie (iTBF) toelage hij/zij per jaar zou gaan ontvangen. Maar het geld werd niet uitgekeerd. Voor sommige collega's een aanzienlijk bedrag.

In de tussentijd hebben we via allerlei kanalen getracht een oplossing voor het probleem te vinden. Als ACP hebben we invloed uitgeoefend op politieke partijen, zijn er brieven verzonden naar de minister van Sociale Zaken, Minister Donner en is getracht het UWV te overtuigen van een mogelijk andere manier van uitvoeren voor deze groep collega's. De ACP heeft zelfs een apart voorstel ingediend hoe het in haar beleving zou kunnen worden uitgevoerd. Tot op heden hebben deze initiatieven helaas niet geleid tot een oplossing. Omdat de belastingdienst niet langer kan/wil wachten moet de minister overgaan tot het uitkeren van de levenslooptegoeden.

In het overleg van vandaag hebben we -in een ultieme poging- nog twee alternatieven ingebracht. De minister gaat deze alternatieven bekijken en komt hier zo spoedig mogelijk op terug. Ook het UWV wordt hierin betrokken.

---