Uitzendwerkcijfers voorspellen economische conjunctuur

12/02/2009 14:56

ECORYS Nederland BV

Uitzendwerkcijfers zijn belangrijke indicator voor voorspellen economische conjunctuur

12 februari 2009 - In tijden van economische instabiliteit en achteruitgang zijn vroegtijdige waarschuwingen over stagnatie of recessie essentieel. Om economische ontwikkelingen te voorspellen kunnen verschillende indicatoren worden ingezet of 'gebruikt'. In ons land zijn actuele en historische gegevens namelijk in ruime mate en frequent beschikbaar en er is veel economisch onderzoek gedaan naar uitzendwerk, zowel vanuit arbeidsmarkt- als conjunctuurperspectief. Daarom vormen uitzendwerkcijfers vooral in Nederland een uitstekende 'leading indicator'. Een en ander wordt beschreven in een artikel door Marcel Canoy, Peter Donker van Heel en Erwin Hazebroek van ECORYS Nederland.

Instanties als de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank, het Centraal Planbureau en de Fed (de centrale bank in de VS) gebruiken tal van indicatoren om te voorspellen hoe de economie zich zal gaan ontwikkelen. Ook media, beleidsmakers, vakbonden en bedrijven hebben belang bij betrouwbare indicatoren. In Nederland beschikken we over een leading indicator die nog niet vaak genoeg als zodanig wordt gebruikt: de uitzendwerkcijfers.

In hun artikel 'Temporary Agency Work as a leading economic indicator' tonen Canoy, Donker van Heel en Hazebroek aan dat cijfers over uitzendwerk vanwege een drietal redenen van grote waarde zijn voor het voorspellen van de economische ontwikkeling. Ten eerste zijn de cijfers eenvoudig te interpreteren. Bij economische groei worden meer uitzendkrachten ingehuurd; wanneer de economie achteruit gaat verliezen uitzendkrachten als eerste hun baan. Op de tweede plaats zijn de uitzendcijfers in Nederland algemeen beschikbaar en worden deze gegevens maandelijks geactualiseerd. Tot slot toont literatuur en onderzoek aan dat er een sterk, real time verband is tussen uitzendwerk en de conjunctuur: uitzendwerkcijfers komen sneller en frequenter beschikbaar dan veel andere economische indicatoren. Daarmee geven uitzendwerkcijfers een representatief beeld van de actuele economische situatie en bieden de mogelijkheid voorspellingen te doen voor economische ontwikkeling. Canoy, Donker van Heel en Hazebroek verwijzen hiervoor naar recent onderzoek in onder meer Nederland, België en Frankrijk.

De huidige economische crisis versterkt het belang van actuele cijfers over uitzendwerk in Nederland, niet alleen voor de uitzendbranche zelf, maar ook voor beleidsmakers, vakbonden en overige belanghebbenden.

Het artikel 'Temporary Agency Work as a leading economic indicator' is geschreven in opdracht van CIETT (International Confederation of Private Employment Agencies). Het kan worden gedownload van de website van ECORYS Nederland: www.ecorys.nl.


-.-.-.-

Over de auteurs

Prof. dr. Marcel Canoy is managing partner en Chief Economist bij ECORYS Nederland en bijzonder hoogleraar in 'Concurrentie en Regelgeving in de Zorg' aan de Universiteit van Tilburg. Drs. Peter Donker van Heel is managing partner van de divisie Arbeid en Sociaal Beleid van ECORYS Nederland en expert op het terrein van uitzendwerk in Nederland. Drs. Erwin Hazebroek is consultant bij dezelfde divisie en is recentelijk afgestudeerd op het thema uitzendwerk.

Over ECORYS

ECORYS is een vooraanstaande, internationale onderzoeks- en adviesorganisatie die al 80 jaar succesvol werkt aan innovatieve oplossingen op het gebied van economische, ruimtelijke en sociale ontwikkeling. Wij leveren gedegen onderzoek en effectieve oplossingen voor opdrachtgevers in de publieke en private sector. Onze experts staan voor persoonlijke service en denken op betrokken wijze mee met de klant. ECORYS Nederland biedt op maat gesneden oplossingen, gebaseerd op gedegen onderzoek en brede, actuele marktkennis. Hierdoor plaatsen wij uitdagingen in de juiste context en bieden wij treffende totaaloplossingen. Zo geven wij invulling aan sound analysis, inspiring ideas.

Meer dan 600 medewerkers werken vanuit 21 vestigingen in 11 landen aan projecten binnen de kennisgebieden Economie & Concurrentiekracht, Regio's, Steden & Vastgoed, Transport, Mobiliteit & Infrastructuur, en Sociaal Beleid & Bestuur. De dienstverlening van ECORYS beslaat de gehele beleidscyclus: Onderzoek & Beleidsadvies, Institutionele & Capaciteitsontwikkeling, Programmamanagement & -Realisatie, Financiering & Communicatie, en Monitoring & Evaluatie.

ECORYS Nederland

ECORYS viert in 2009 zijn 80-jarig bestaan. ECORYS Nederland is ontstaan na een fusie tussen NEI (Nederlands Economisch Instituut) en Kolpron in 1999. Hiernaast maken ook AVM, Bureau DAM, Rutten Communicatieadvies, Logion en MERC deel uit van ECORYS Nederland. Vanuit ons hoofdkantoor in Rotterdam en twee vestigingen in Amsterdam werken 270 medewerkers aan opdrachten op het gebied van economische, sociale en ruimtelijke ontwikkeling in binnen- en buitenland. ECORYS is onafhankelijk: de aandelen zijn in bezit van medewerkers en de Stichting NEI.

EINDE PERSBERICHT





http://www.ecorys.nl

http://www.ecorys.nl