Gemeente Lopik

Inbreng inwoners leidt tot aangepast voorstel verkeersmaatregelen Lopikerkapel en Uitweg

Vanwege het landelijke project `Duurzaam Veilig' zijn verkeersmaatregelen opgesteld voor Lopikerkapel en Uitweg. De gemeente presenteerde het voorstel op 11 februari 2009 in Buurthuis D'Ouwe School in Lopikerkapel. De aanwezigen brachten diverse suggesties in, waarvan er drie in het voorstel zullen worden verwerkt. Het voorstel zal naar verwachting worden behandeld in de commissievergadering van 10 maart en de raadsvergadering van 24 maart 2009.

Het doel is de verkeersveiligheid te verhogen door middel van het benadrukken van de ingangen van de bebouwde kommen en het aanbrengen van enkele snelheidsbeperkende maatregelen. Daarnaast wil de gemeente een doseerinstallatie op de Lekdijk plaatsen, om het sluipverkeer over de Lopikerweg Oost en de Lekdijk te ontmoedigen.

In het plan wordt voor Uitweg en Lopikerkapel vooral geprobeerd met behulp van verspringingen van de weg-as en versmallingen van de weg de snelheid van het autoverkeer te beperken. Daarnaast wordt voorgesteld op punten waar dat gewenst is het attentieniveau van de weggebruiker te verhogen door de inrichting van de weg. Verkeersdrempels en verkeersplateaus zijn niet in het plan opgenomen, aangezien deze schade kunnen veroorzaken aan de lintbebouwing die in veel gevallen dicht langs de weg is gesitueerd.

De doseerinstallatie die is voorzien op de Lekdijk, zal de route over de Lopikerweg Oost of de Lekdijk richting de A2 minder aantrekkelijk maken voor woon-werkverkeer tijdens spitstijden. Het streven is om dit verkeer over de provinciale weg (N210) te laten rijden, die daar vanwege de weginrichting veel beter op berekend is.

Terugblik op drukbezochte informatieavond

Wethouder Spelt kijkt terug op een drukbezochte avond: "Ik vond de sfeer constructief. De discussiepunten had ik vooraf wel verwacht. Als het om verkeersmaatregelen gaat, is het altijd lastig om het iedereen naar de zin te maken. De aanwezigen hebben belangrijke suggesties aangedragen, waarvan we er drie in het voorstel aan de raad zullen gaan verwerken."

De suggesties die in het voorstel worden verwerkt, houden in:
* het oplossen van de verkeersveiligheid voor fietsers.
* mogelijkheden om de parkeerproblematiek in Lopikerkapel op te lossen, ter hoogte van café De Roode Leeuw en de Immanuel School.
* een tweede doseerinstallatie op de Biezendijk in Lopikerkapel aanbrengen.

Daarnaast stelden diverse aanwezigen voor om de verkeersveiligheid alleen door het plaatsen van verkeersborden op te lossen. Het college is van mening dat aan dergelijke juridische maatregelen te veel praktische bezwaren kleven en zal dit niet in het voorstel verwerken.

Behandeling voorstel door commissie en raad

Het college biedt het aangepaste voorstel aan voor behandeling in de commissie van 10 maart en de raad van 24 maart 2009. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd deze openbare vergaderingen bij te wonen en van de inspraakmogelijkheid gebruik te maken. Als de raad instemt, zal de gemeente nog voor 1 april 2009 met de uitvoering van het project beginnen.