CDA

Biskop: Invoering competentiegericht onderwijs op de goede weg

De invoering van het zogenaamde competentiegericht onderwijs (CGO) in het mbo is op de goede weg. Wel moeten leraren nog meer training krijgen in het begeleiden van studenten, en moet de aansluiting met het buitenland beter. Dat zei CDA-kamerlid Jack Biskop vandaag in een eerste reactie op een serie onderzoeken over CGO.

Het competentiegericht onderwijs legt de nadruk op de vaardigheden die studenten moeten opdoen om straks op een goede manier de arbeidsmarkt op te kunnen stromen. Individuele begeleiding is daarbij belangrijker dan in het klassikale leren.

Uit de onderzoeken kwam naar voren dat het competentiegericht onderwijs op een behoorlijk draagvlak kan rekenen onder de meeste betrokkenen. 75% van de onderwijsinstellingen zal haar opleidingen in 2010 hebben aangepast aan het nieuwe systeem. Wat het CDA betreft moet er dan ook niet langer gedraald worden met de invoer van het competentiegericht onderwijs. Wel moet er soepel omgegaan worden met scholen die aangeven nog iets langer nodig te hebben.

Biskop: âIn de praktijk zullen straks nog wel wat knelpunten aan de orde komen. Het CDA denkt dat de komende tijd vooral ingezet moet worden op extra investeringen op de werkvloer. Bijvoorbeeld voor de scholing van docenten, zodat ze zelf uit meer verschillende adequate onderwijsvormen kunnen kiezen.â De CDA'er maakt zich wel zorgen over de waarde van het mbo-diploma in het buitenland. Uit de onderzoeken blijkt dat lesprogrammaâs nog te weinig aansluit bij Europese standaarden. âDit maakt internationale uitwisseling en de vergelijking van opleidingen uit verschillende landen moeilijkâ, aldus Biskop. âBedrijven over de grens moeten weten wat zij aan een Nederlandse mbo'er hebben'.

---