Gemeente Alkmaar


Gemeente doet strategische aankoop in hart Overstad

Alkmaar, 12 februari 2009

Het college van burgemeester en wethouders koopt een stuk grond van maar liefst 6700 vierkante meter in het hart van de nieuwe binnenstadswijk Overstad. Het gaat om twee percelen tussen de Pettemerstraat en Koedijkerstraat, waarop momenteel ondermeer bouwmarkt Karwei is gevestigd. Ook alle opstallen komen in bezit van de gemeente. Over de koopsom worden geen mededelingen gegaan, maar zowel de gemeente als de verkoper zijn tevreden met het onderhandelingsresultaat.

Karwei blijft voorlopig
Beide percelen, aan de Koedijkerstraat 1 en Pettemerstraat 18, waren eigendom van de Exploitatiemaatschappij Friesebrug BV. Voor de ontwikkeling van Overstad liggen deze zeer strategisch in het hart van de nieuwe planontwikkeling. Bouwmarkt Karwei blijft voorlopig op deze plek zitten. Een strook grond aan de westrand van het perceel wil de gemeente te zijner tijd doorverkopen aan Van Til, voor hun nieuwbouwplannen met het nieuwe internationale wooncentrum. Hiervoor is wel een verbouwing van het pand van Karwei nodig. De bouwmarkt is bereid hieraan mee te werken, als zij nog een aantal jaren op deze plek mogen blijven zitten. De gemeente heeft hierover vrijwel overeenstemming bereikt. Voor de langere termijn wordt gekeken naar een verhuizing van de Karwei naar een andere goede locatie, in principe binnen het vernieuwde Overstad.

Gemeentelijk bezit op Overstad
Deze percelen grond zijn niet het enige grondeigendom van de gemeente op Overstad. De gemeente bezit op Overstad vrijwel alle openbare ruimte, zoals wegen, straten en terreinen als Parcade. Bovendien zijn ook andere percelen reeds in handen van de gemeente, zoals de grond met de opstallen waar vroeger VEGRO en SALO waren gevestigd. Beide percelen zijn gunstig gelegen tussen Pettemerstraat en Zijperstraat. Alle grond die de gemeente bezit op Overstad, wordt als kapitaal waarschijnlijk ingebracht in de grondexploitatiemaatschappij (GEM), die de gemeente samen met de nieuwe gebiedsontwikkelaar Het Consortium wil gaan oprichten.

Consortium winnaar aanbesteding
Het Consortium is onlangs als winnaar uit de bus gekomen van een Europese Aanbesteding voor de gebiedsontwikkeling van Overstad. Het consortium wordt gevormd door enkele sterke en landelijk bekende vastgoedontwikkelaars: Volker Wessels Vastgoed, Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij, BNG Vastgoedontwikkeling, woningcorporatie Ymere en Ontwikkelings- en Participatiebedrijf Publieke Sector (OPP). Zij kwamen met het meest aansprekende plan dat ook nog eens financieel goed in elkaar steekt.

Wethouder opgetogen
Projectwethouder Binnendijk van Overstad is opgetogen over de overeenstemming die is bereikt met de huidige eigenaar: "Dit is een heel belangrijke stap in de gewenste metamorfose van Overstad. Deze deal toont bovendien aan dat de gemeente bereid is reële prijzen te betalen voor grond op Overstad, waardoor ook de verkoper tevreden kan zijn. Het blijft voor grondeigenaren ook mogelijk om op hun perceel zelf het vastgoed te bouwen dat in de toekomstvisie van Overstad past. Een woningbouwplan voor het terrein van Schoehuijs Stenenhandel is hier een prachtig voorbeeld van. Zo gaat het de goede kant op met Overstad."

12 februari 2009