Gemeente Oirschot

Openbare raadsbijeenkomsten:

Ø Samenvatting opiniërende raadsbijeenkomsten 3 februari 2009

I. Integrale Accommodatieplannen Spoordonk en Oirschot centrum Mening van:
Generieke mening: het proces duurt (te) lang, er moet voortvarend gehandeld worden, meer daadkracht gewenst.
M.b.t. de multifunctionele accommodatie in Spoordonk is de algemene opvatting dat men niet veel verder is dan twee jaar geleden; dat er een proces is opgezet om de zaak vlot te trekken en dat men zich hier in kan vinden. Men moet zo spoedig mogelijk aan de slag gaan. Over het IAP Oirschot centrum:
Dorpsvisie Is van mening dat de tijdelijke herhuisvesting van Paulusschool/Korein en de Korenbloem beter op de locatie van de Halm kan plaatsvinden.
CDA Plannen zijn onvoldoende coherent, vraagt aandacht voor een deugdelijke planning. Er moet voldoende aandacht besteedt worden aan communicatie t.b.v. omwonenden bij de tijdelijke herhuisvesting van de scholen.
PvdA Benadrukt de sense of urgency van de verbouwing van de Korenbloem. (Korenbloem heeft hogere prioriteit dan Paulussschool). DGM Vraagt om een deugdelijke financiële onderbouwing van de afzonderlijke onderdelen.
VVD Steunt de plannen.
Heijden/Maas Schop in de grond

Conclusie voorzitter:
Raad is van mening dat de projecten voortvarend opgepakt moeten worden. Bekeken moet worden of de basisscholen tijdens de verbouwing tijdelijk op de locatie de Halm gehuisvest kunnen worden. Aandachtspunt is de volgordelijkheid van de verbouwing (Paulusschool of Korenbloem eerst?) Goede communicatie met alle belanghebbenden/stakeholders.

Afspraken/verdere procedure:
Conform voorstel:
MFA Spoordonk: go no go besluit 1e helft april
Paulusschool/Korein: samenstellen bouwteam, start bouwactiviteiten 2e helft 2009
Korenbloem: Is zelf bouwheer, gemeente bewaakt kaders Gymzaal de Halm: wordt zo spoedig mogelijk opgeknapt MFA Oostelbeers: startnotititie 2e helft 2009

Activiteiten worden onderbracht bij het projectbureau.

II. Woonvisie
Mening van:
Dorpsvisie Stelt vragen ter verduidelijking. Vraagt om dit te verwerken in (bijv.) begrippenlijst. Wil senioren die níet bemiddeld zijn, niet uit het oog verliezen. Vraagt zich af of energiemaatregelen reëel en haalbaar zijn.
(NB over de Kempische Klimaatvisie -die hieraan ten grondslag ligt- volgen nog opiniërende en besluitvormende raadsvergaderingen) CDA Vindt het eigen raadsvoorstel over medioren niet voldoende terug in de Woonvisie Op advies van de voorzitter brengt het CDA dit weer in bij het Presidium.
PvdA Vindt de sturende rol, de regierol van de gemeente erg belangrijk. Vraagt om daarin ook in de Woonvisie aandacht aan te besteden.
DGM Stelt vragen ter verduidelijking. Vraagt om dit te verwerken in de tekst.
VVD Informeert of beleidsdoelen en themas op volgorde van prioriteit staan. Is tevreden met antwoord dat dit niet het geval is. Heijden/Maas Ziet graag uitvoeringsmaatregelen bij alle themas. Vraagt of het mogelijk is om, indien een uitvoeringsmaatregel ingeschat wordt als conjunctuurgevoelig, dit in de tekst aan te geven.

Conclusie voorzitter:
De partijen zijn het eens over het voorliggende concept, mits enkele vragen/begrippen nader verduidelijkt worden in tekst of bijlage. Het CDA ziet haar initiatief raadsvoorstel over senioren onvoldoende verwoord en bespreekt dit in het Presidium.

Afspraken/verdere procedure:
Opmerkingen en vragen worden verwerkt tot een nieuwe conceptversie. Na vaststelling door het college wordt deze 6 weken ter inzage gelegd. Na verwerking van eventuele zienswijzen volgt besluitvorming.

III. Koolmond
Conclusie voorzitter:
Alle fracties kunnen zich vinden in het voorstel. Men is verheugd dat de contacten met de bewoners van WWC Koolmond op een prettige manier verlopen. De door het college voorgestelde strategie vinden alle fracties de juiste. Deze is kort samengevat: vervangen van de huidige zeven bergingen/sanitaire units, een herinrichting van de locatie om te kunnen voldoen aan de eisen van brandveiligheid, het realiseren van een dubbele ontsluiting van het terrein. Het huidige sloopterrein mag niet meer op de huidige wijze gebruikt worden en kan alleen nog worden gebruikt voor bedrijfsmatige activiteiten die aan alle wettelijke eisen moeten voldoen. Voor de natuurlijke aanwas van de bewoners worden geen extra standplaatsen ( voor woonwagens) meer gerealiseerd. Wel staan de fracties positief tegen het plan om in de huisvesting te voorzien door het bouwen van chaletjes en deze via de normale wijze door het woningbedrijf te laten verhuren. In de toekomst vrijkomende standplaatsen niet langer verhuurd als standplaats maar worden eveneens voorzien van dezelfde chaletbouw. In totaal kunnen dan maximaal 12 woonunits gerealiseerd worden.
De kosten van het woonrijp maken van de locatie worden weliswaar vrij hoog gevonden maar alle fracties geven aan dat dit te wijten is het feit dat de afgelopen 25 jaar de gemeente en bewoners nauwelijks naar elkaar hebben omgekeken, er niet is gehandhaafd en dat daardoor verwaarlozing is ontstaan. De fracties dringen aan op het maken van goede afspraken met de bewoners en op het daadwerkelijk handhaven daarvan.

Afspraken/verdere procedure:
Verder besluitvorming via de kadernota juni 2009. Na definitieve vaststelling in de raad planontwikkeling chaletbouw in samenwerking met het Woningbedrijf Oirschot.