Gemeente Oirschot

Meer vertrouwen, minder controles

Het terugdringen van de bureaucratie is één van de speerpunten van het handhavingsbeleid van de gemeente Oirschot

We willen graag de toezichtslast voor het bedrijfsleven terugdringen en de bedrijven meer vertrouwen geven. Ook vinden we het belangrijk dat ondernemers zelf de verantwoordelijkheid nemen voor de naleving van regels. Daarom gaat het Team Preventie en Handhaving bij wijze van proef de komende periode een nieuwe vorm van toezicht bij bedrijven toepassen. Hierbij blijft het uitvoeren van een hercontrole vaak achterwege.

Wat houdt het in?
Bedrijven krijgen regelmatig controle op naleving van regels voor milieu of brandveiligheid. Als de toezichthouder hierbij een overtreding constateert, stuurde hij voorheen altijd een brief. Bij wijze van proef doen we dat niet meer. In plaats daarvan vult de toezichthouder een formulier in waarop staat welke overtredingen hij heeft geconstateerd en wanneer het bedrijf die in orde moet maken. We vragen vervolgens het bedrijf om via een antwoordkaart schriftelijk aan te geven als de overtreding is beëindigd. De toezichthouder voert vervolgens alleen steekproefsgewijs nog een aantal hercontroles uit.

Wat levert het op?
Als bedrijven actief deelnemen aan het project en geconstateerde overtredingen op tijd ongedaan maken, levert dit een aantal voordelen op. Het bedrijf bespaart tijd omdat er meestal geen hercontrole plaats vindt. Ook hoeft de gemeente geen brief meer te versturen. Daarnaast geeft de gemeente meer vertrouwen naar de bedrijven. Deelname is niet verplicht. Als een bedrijf de antwoordkaart niet terugstuurt, vallen we terug op de oude manier van toezicht houden. Er volgt dan altijd een hercontrole.

Tot slot
Deze proef wordt onder begeleiding van het Servicepunt handhaving bij meerdere gemeenten in Brabant uitgevoerd. Het doel is om inzicht te verschaffen of deze wijze van vertrouwen geven, bijdraagt aan een kwalitatief beter en effectiever toezicht. Wij hopen dat het geven van meer vertrouwen een succes is, zodat we de lastendruk voor bedrijven blijvend kunnen beperken.