Gemeente Oirschot

Nationale Boomfeestdag in Oirschot (deel 2)

In de aanloop van de Bomenweek en de Nationale Boomfeestdag in maart, publiceert gemeente Oirschot een reeks artikelen in het Oirschots Weekjournaal met tal van wetenswaardigheden over bomen.

Soorten bomen
Er bestaan vele, vele soorten bomen. De natuur telt zelf al veel soorten, maar als we daarbij de talrijke gekweekte soorten optellen, lijkt de naamlijst bijna oneindig. Taxonomie is de wetenschap van het indelen. Leidraad hierbij zijn de overeenkomsten en verschillen tussen boomsoorten. Een bepaalde familie bomen heeft een bepaalde overeenkomst, zodra er verschillen ontstaan, worden de bomen verder onderverdeeld in geslachten. Binnen een bepaald geslacht van bomen zijn, naast hun overeenkomsten, ook verschillen te vinden. En zo komen we uiteindelijk bij de soortnaam van een boom uit.

Benaming van bomen
Elke boomsoort heeft zijn eigen naam. De groene sector benoemt boomsoorten altijd bij hun Latijnse naam, omdat internationaal is afgesproken dat het Latijn de universele taal is voor soortnamen. Dit is enerzijds gemakkelijk voor bijvoorbeeld de internationale handel in bomen. Ook voor de wetenschap is het een handige afspraak, zo kan bijvoorbeeld nooit misverstand ontstaan bij onderzoek naar een bepaalde boom. Anderzijds is de Nederlandse benaming van de boomsoorten niet volledig en voor sommige boomsoorten gebruikt men meerdere namen, dit schept verwarring. Een voorbeeld: de Nederlandse namen van de kleine boomsoort Rhamnus frangula zijn zowel Gewone vuilboom als Sporkehout. Een Latijnse naam bestaat normaliter uit twee delen. Het eerste deel verwijst naar de geslachtsnaam, het tweede deel is de feitelijke soortnaam. Bijvoorbeeld: de geslachtsnaam van de Gewone beuk is Fagus, de soortnaam is sylvatica. Gewone beuk heet dus in het Latijn Fagus sylvatica. Boomkwekerijen hebben echter uit onze (natuurlijke) Gewone beuk allerlei vormen en kleuren gekweekt. In de Latijnse benaming van bomen volgt dan nog een derde deel. Zo is er een zuilvormige Gewone beuk gekweekt die we Dawyck noemen. De uiteindelijke Latijnse naam is dan: Fagus sylvatica Dawyck. Boomkwekerijen zoeken altijd naar allerlei nieuwe vormen van bomen. U begrijpt dat de benaming van bomen nooit afgerond zal zijn.

Indelen op hoogten
In de groene sector is ook een manier gevonden om bomen in te delen op hoogte. Dit is een indicatieve indeling, maar het biedt een tuinontwerper of een groenbeheerder een handvat om snel in te schatten of een boom qua omvang past in een bepaalde omgeving. We maken in de hoogte-indeling van bomen onderscheid in drie orden.: Bomen van de 1e orde; zij bereiken de uiteindelijke hoogte van meer dan 15 meter. Bijvoorbeeld: Esdoorn (Acer), Berk (Betula), Beuk (Fagus), Es (Fraxinus), Walnoot (Juglans), Den (Pinus) Plataan (Platanus), Populier (Populus), Eik (Quercus), Acacia (Robinia), Wilg (Salix), Moerascipres (Taxodium), Linde (Tilia) Bomen van de 2e orde; zij bereiken de uiteindelijke hoogte tussen 8 en 15 meter. Bijvoorbeeld: Esdoorn (Acer), Berk (Betula), Haagbeuk (Carpinus), Moerbei (Morus), Kers (Prunus), Peer (Pyrus), Acacia (Robinia), Lijsterbes (Sorbus), Iep (Ulmus)
Boom van de 3e orde; zij bereiken de uiteindelijke hoogte kleiner dan 8 meter. Bijvoorbeeld: Krent (Amelanchier), Kornoelje (Cornus), Meidoorn (Crataegus), Goude regen (Laburnum), Appel (Malus), Kers (Prunus)

Publicatiereeks en prijsvraag
Van 4 februari tot en met 4 maart 2009 volgt een reeks publicaties in het Oirschots Weekjournaal en op de gemeentelijk website www.oirschot.nl waar we u algemene informatie geven over bomen. Dit artikel is de tweede van de reeks. In het Oirschots Weekjournaal van 4 maart volgt hierover een prijsquiz met een antwoordstrookje. De prijsquiz zal bestaan uit vijf vragen. Wie de meeste antwoorden goed heeft, maakt kans om een notenboom (Juglans regia) te winnen! Er zijn drie notenbomen te verdelen. Bij een gelijke uitkomst van winnaars, worden de notenbomen verloot. Houdt u deze publicaties goed in de gaten!