Politie Utrecht

Persberichten Rijn & Venen, 10.45 uur

Utrecht, 12-02-2009

Tientallen insluipingen

WOERDEN Op woensdagochtend 11 februari werd een insluiping bij een woning gepleegd.

De bewoonster van een woning aan de Goudenregenstraat verliet rond 06.30 uur via de achterdeur haar woning. Haar man was nog in huis en zij deed de achterdeur niet op slot. De man ging rond 07.00 uur naar boven om te douchen. Toen hij beneden een deur hoorde slaan, dacht hij dat zijn vrouw terugkwam. Hij riep iets naar beneden, maar kreeg geen antwoord en hoorde weer de deur slaan. Daarop rende de man naar beneden, zag dat de achterdeur nog open stond en dat zijn tas was gestolen.

Sinds eind vorig jaar is het aantal insluipingen aan het toenemen en inmiddels opgelopen tot enkele tientallen. De afgelopen tijd heeft de politie in Woerden dagelijks 1 tot 2 meldingen van insluipingen. Aanvankelijk verspreid over de dag, maar de laatste weken zich opvallend verplaatsend naar de ochtenduren. Kennelijk gebeurt het veel dat één bewoner de woning vroeg in de ochtend verlaat, terwijl de medebewoner(s) nog thuis zijn. Als daarbij de woning niet wordt afgesloten, biedt dat aan insluipers de mogelijkheid om de woning in te komen. De politie adviseert dan ook de (achter)deur te allen tijde op slot te doen, ook als de bewoners in de woning aanwezig zijn.

Bent u getuige geweest van de insluiping op de Goudenregenstraat, dan wordt u verzocht contact op te nemen met de politie van district Rijn & Venen op telefoonnummer 0900-8844.

Advies

De politie adviseert om extra alert te zijn op verdachte situaties zoals het aantreffen van voor u onbekende personen in de brandgang, die zich verdacht gedragen. In dergelijke gevallen belt u 112 en zijn wij snel ter plaatse. Daarnaast adviseren wij u ramen en deuren op slot te doen, zelfs als u thuis bent.

Buschauffeur door automobilist bedreigd

NIEUWERSLUIS Een automobilist en zijn passagier bedreigden op woensdagmiddag 11 februari een buschauffeur.

Rond 14.30 uur reed een 56-jarige buschauffeur over de Rijksstraatweg met een lijnbus met meerdere passagiers in de richting van Abcoude. Bij een wegversmalling ter hoogte van de brug had de chauffeur voorrang en reed de versmalling in. Op dat moment naderde een bestelauto vanaf de andere kant, maar beide voertuigen konden er niet tegelijkertijd door. De bestuurder van de bestelauto stopte vlak voor de bus in de versmalling, waardoor de bus er niet door kon. De chauffeur wees op de voorrangsborden, maar de automobilist stond erop dat de bus achteruit moest.

De automobilist en zijn passagier stapten uit, bedreigden de chauffeur verbaal met de dood en één van hen sloeg tegen de spiegel, waardoor die inklapte, maar niet kapot ging. Daarop stapte de bestuurder in de auto, reed iets achteruit, maar stapte weer uit, pakte een schep uit de auto en liep weer op de bus af. Mogelijk doordat de chauffeur riep dat hij de politie had gewaarschuwd en dat er meerdere mensen op de commotie waren afgekomen, liepen beide verdachten terug naar de auto en reden achteruit, waarna de buschauffeur door kon rijden. Niet alleen de buschauffeur, maar ook meerdere passagiers waren erg geschrokken van het gebeuren.

De politie werd gewaarschuwd, maar kreeg aanvankelijk een verkeerd kenteken van de bestelauto door. Aan de hand van meerdere getuigenverklaringen, bleek het kenteken net iets anders te zijn. Aan de hand van de naam van de eigenaar van de bestelauto heeft de politie een onderzoek ingesteld. Daarbij is de politie in de Utrechtse woning van één van de verdachten geweest, maar hij bleek niet aanwezig te zijn. Het onderzoek naar de verdachten wordt voortgezet.

Auto beklad

MAARSSEN Drie jongens werden op woensdag 11 februari aangehouden voor het bekladden van een auto.

Rond 13.55 uur zag een getuige drie jongens over de Industrieweg lopen. Eén van de jongens had een spuitbus bij zich. Zij zag dat de jongens naar een auto toeliepen en dat één van hen met de spuitbus op de auto spoot. Daarna ging het drietal een winkel binnen. De getuige belde 112 en direct gingen agenten ter plaatse.

De drie jongens, één van 14 jaar uit Utrecht en twee van 15 jaar uit Maarssen, werden in de winkel aangehouden. Eén van de 15-jarige jongens verzette zich. Hij werd onder controle gebracht en geboeid. De verdachten zijn naar het politiebureau overgebracht en tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt. Op de auto was een dikke groene streep van ongeveer 80 cm gespoten. De 42-jarige Maarssense eigenaresse van de auto deed aangifte van vernieling.