Nederlandse Zorgautoriteit


NZa verhoogt rentenorm

Publicatiedatum: 12-02-2009

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verhoogt de rentenorm voor langlopende leningen. Dit betekent dat zorginstellingen een hogere vergoeding krijgen voor leningen voor de financiering van (nieuw) bouwprojecten. Door de kredietcrisis dekt de huidige norm de kosten van instellingen niet meer. Hierdoor bestaat de kans dat instellingen met goed onderbouwde investeringsplannen zich genoodzaakt voelen die plannen uit te stellen, vanwege een te lage vergoeding.

In plaats van uit te gaan van het IRS-tarief + 0,75% stelt de NZa de vergoeding nu gelijk aan de marktrente voor leningen die door het Waarborgfonds Zorg geborgd zijn, met een risico-opslag van 0,75%. De verhoging geldt voor nieuwe leningen van zorginstellingen die op of na
1 januari 2009 zijn afgesloten en voor leningen die moeten worden overgesloten. De verhoging is tijdelijk; na de kredietcrisis gaat de NZa de rentenorm opnieuw bekijken.

Het kabinet heeft op 16 januari een aantal maatregelen aangekondigd om de gevolgen van de kredietcrisis te beperken. De verhoging van de rentenorm past binnen dit pakket aan maatregelen.

Berekenen normrente
Binnenkort wordt de module 'berekenen normrente' op deze site aangepast. Tot die tijd kunnen zorginstellingen hiermee alleen de normrente berekenen van leningen waarvoor het IRS tarief als uitgangspunt geldt.

Bijlage:

* CI-1095 - beleidsregel rentenormering Cure

De beleidsregel die geldt voor Care-instellingen volgt later.