Provincie Groningen

Extra impuls kwaliteit basisonderwijs Noord-Nederland 12 februari 2009

De provincie Groningen, Drenthe en Friesland hebben afspraken gemaakt met staatssecretaris Sharon Dijksma om gezamenlijk een extra impuls te geven aan de verbetering van de kwaliteit van het basisonderwijs in Noord-Nederland. De provincie Groningen nodigt in dit kader de betrokken school- en gemeentebesturen uit samen aan de slag te gaan om de achterstand in vergelijking met de rest van Nederland in te lopen.

Staatssecretaris Dijksma had de Inspectie van het Onderwijs gevraagd onderzoek te doen naar de kwaliteit van het onderwijs in de noordelijke provincies. Hieruit blijkt dat zeventien procent van de basisscholen in Noord-Nederland zwak of zeer zwak is. In heel Nederland is dit aandeel tien procent. In de provincie Groningen gaat het om 10 zeer zwakke scholen en 32 zwakke scholen, dat is 12,6% van het totaal.

De extra inzet vanuit de provincie en het rijk bestaat onder andere uit meer ondersteuning van deze scholen door de sectororganisatie van het basisonderwijs en het vergroten van de deelname van scholen aan taal- en rekenverbetertrajecten. Daarnaast gaat de provincie de komende tijd afspraken maken met de betrokken school- en gemeentebesturen over welke bijdrage zij verder kan leveren aan de verbetering van de kwaliteit

12 februari 2009