Politie Groningen

Aantal overvallen in Groningen blijft nagenoeg gelijk

Landelijke stijging aantal overvallen

Provincie Groningen, 12-02-2009 o Het aantal overvallen is in de provincie Groningen in 2008 nagenoeg gelijk gebleven in vergelijking met het voorgaande jaar. Vorig jaar werden in de gehele regio 50 overvallen gepleegd. Dat is één zaak meer dan in 2007. Op landelijk niveau is er sprake van een stijging van het aantal overvallen (11%).

Het afgelopen jaar heeft de Groninger politie 21 verdachten aangehouden en zeventien overvallen opgelost. Het oplossingspercentage komt hiermee op 34%. Het Roofcoördinatieteam onderzoekt alle gepleegde overvallen in Groningen/Haren. Het team is qua ophelderingspercentage al jarenlang succesvol. Deze score ligt al jarenlang fors hoger dan het landelijke gemiddelde. Het oplossingspercentage van de afgelopen vijf jaar (2004 t/m 2008) is gemiddeld 52%. In 2009 staat de teller van het aantal overvallen op zes. Het RCT loste hiervan al drie overvallen op. In de volgende sectoren werden de overvallen in de regio gepleegd: detailhandel (24x), woning (19x), geldlopers (3x), horeca (2x) en overig (1x).

Preventie en veiligheidsprotocollen

De Groninger politie heeft de samenwerking met de gemeenten en bedrijven verder geïntensiveerd om het aantal overvallen terug te dringen. Hier staat een integrale aanpak centraal. Niet alleen meer toezicht en opsporingactiviteiten, maar vooral ook het toepassen van preventieve maatregelen en veiligheidsprotocollen zijn nodig om het potentiële daders moeilijk te maken. De politie vraagt van ondernemers om extra aandacht te blijven geven aan de naleving van de bestaande procedures binnen de eigen organisatie. Daarnaast moet het personeel extra worden gestimuleerd om gedisciplineerd de veiligheidsinstructies na te leven.

Slagkracht

De aanpak van overvallen heeft altijd een hoge prioriteit in het lokale politiewerk gehad. De slagkracht van de politie hangt samen met de mate van deelname van het publiek. Tips, getuigenverklaringen en signalementen van verdachten zijn van grote waarde in het eerste uur na een overval. In 2008 werden landelijk tientallen verdachten achterhaald dankzij informatie van burgers, die naar landelijke en lokale opsporingsprogrammas keken of opsporingswebsites bezochten. Ook anonieme tips via de tiplijn M zette de politie op het spoor van verdachten.