Senternovem

12-02-2009 | Tal van factoren bepalen slaagkans innovatieve techniek

EOS: Lange Termijn: niet-technisch onderzoek onmisbaar

De subsidieregeling Lange Termijn van Energie Onderzoek Subsidie (EOS: LT) biedt de mogelijkheid 45% van het subsidiegeld voor een project te besteden aan niet-technisch onderzoek. Dergelijk onderzoek is vaak onmisbaar voor de uiteindelijke marktintroductie van een technische innovatie. Te weinig maken onderzoekers gebruik van deze mogelijkheid, zegt Marco Kolkman van SenterNovem, coördinator EOS: LT en `aanjager niet-technisch onderzoek'.

"Er moet een knop om", zegt Kolkman stellig. "Misschien bestaat er op dit moment nog te veel het beeld dat we er wel komen als we gewoon goede technische oplossingen hebben. Duidelijk moet worden dat innoveren niet een kwestie is van techniek alleen. Er zijn nog tal van andere factoren - ook maatschappelijke en psychologische - die bepalen of een techniek het wel of niet haalt."Stel dat een onderzoeker werkt aan de ontwikkeling van een heel nieuw type apparaat", illustreert Kolkman. "Dan is het niet onbelangrijk te weten wat de niet-technische barrières zijn die zich bij de uiteindelijke introductie van dat apparaat aandienen en hoe je daar mee om kan of moet gaan. Zowel de technische als de niet-technische aspecten zouden in een onderzoek aan bod moeten komen. En bij dat laatste kun je bijvoorbeeld denken aan gedragsonderzoek: hoe kun je mensen stimuleren om van een bepaalde technologische innovatie gebruik te maken."

Sociaal-wetenschappelijk
Het overgrote deel (80 - 90%) van de onderzoeksvoorstellen dat nu nog binnenkomt is puur technisch, vertelt Kolkman. "Daar zit geen niet-technische component in. We zijn nu heel sterk aan het promoten dat ook niet-technisch onderzoek er een aandeel in krijgt. Bovendien gaat het ministerie van Economische Zaken ervan uit dat in beginsel bij ieder onderzoek naar nieuwe technologie ook sociaal-wetenschappelijke aspecten spelen. Bij de beoordeling van een aanvraag speelt het daarom heel duidelijk mee: het is echt een minpunt wanneer het technische onderzoek niet gepaard gaat met niet-technisch onderzoek. Of er moet gewoon een goed verhaal bij het projectplan zitten waarom dat dan niet nodig is."

Meer informatie

Subsidieregeling Energie Onderzoek Subsidie: Lange Termijn