Senternovem

12-02-2009 | Nationale Waterstofcoalitie DutchHy

Waterstof als transportbrandstof door samenwerking stap dichterbij

De gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Arnhem tekenden eind november 2008 samen met bedrijven en kennisinstellingen een intentieverklaring om het gebruik van waterstof in het transport in een stroomversnelling te brengen. Samen vormen de partijen de Nationale Waterstofcoalitie DutchHy, een vereniging in oprichting. Frank Denys, secretaris van de werkgroep Waterstof van platform Nieuw Gas: "We zijn nu bezig met het maken van de statuten voor de vereniging die in het voorjaar officieel van start gaat."

Regio's
"Onze werkgroep heeft met het neerleggen van een visie op waterstoftoepassingen in Nederland mede aan de wieg gestaan van DutchHy", vertelt Denys. Die visie luidde: breng een aantal regio's bij elkaar die vanuit verschillende `sterkten' op het gebied van waterstoftoepassingen voor transport kunnen samenwerken om tot een integraal plan te komen en dit verder te ontwikkelen. Amsterdam en Rotterdam hebben vervolgens het initiatief tot de coalitie genomen en Arnhem sloot zich hierbij aan."

Bundelen van krachten
Die drie steden vullen elkaar goed aan in hun competenties en ambities. Een voorbeeld waartoe de krachtenbundeling kan leiden, is de waterstofbus, die overigens samen met de Duitse deelstaat Noordrijn Westfalen in ontwikkeling is. De toeleveranciers van de brandstofcel zitten in Arnhem, de groene waterstof is afkomstig van een Rotterdams coalitielid en twee waterstofbussen rijden vanaf eind dit jaar rond in Amsterdam.

Private partijen
Niet alleen op bestuurlijk niveau wordt samengewerkt, ook private partijen nemen deel aan de coalitie. Samen met NedStack, HyGear, APTS, Hytruck, Air Products, Linde, PlugPower, Shell Hydrogen en ECN ontstaat een netwerk van kennisinstituten, technologieontwikkelaars, gassenleveranciers, producenten en eindgebruikers. Een netwerk overigens waar zich ook andere partijen bij kunnen aansluiten. Denys: "Het verband dat alle partijen samen vormen, is mede bedoeld om te voorkomen dat iedereen voor zichzelf aan de slag gaat met het uitvinden van het wiel en experimenten herhaald worden. De acties moeten op elkaar aansluiten, zowel op nationaal als internationaal niveau. Daarnaast zal DutchHy een belangrijke rol spelen als het gaat om het verlenen van advies aan de overheid op waterstofgebied."

Samenwerkingsverbanden
De intensieve samenwerking van partijen binnen de waterstofcoalitie resulteert in een goede internationale positie van DutchHy op het gebied van waterstof- en brandstofceltechnologie. DutchHy, dat ook is bedoeld om als internationaal aanspreekpunt te fungeren, zal Nederland daarom bijvoorbeeld vertegenwoordigen in Europese samenwerkingsverbanden. HyRamp en het grote Europese waterstof en bandstofcelprogramma Joint Technology Initiative Fuel Cells and Hydrogen zijn daar voorbeelden van.