Gemeente Abcoude


Gemeenteraad Abcoude neemt voorstel duurzaam bouwen aan

De gemeenteraad van Abcoude heeft in zijn zitting van donderdag 22 januari besloten de beleidsnotitie duurzaam bouwen 2008 2010 conform voorstel vast te stellen. Dit betekent dat de gemeente Abcoude zich de komende jaren op een actieve wijze in gaat zetten voor duurzame bouwmethoden. Deze wens wordt getuige het woonwensenonderzoek dat vorig jaar werd gehouden breed gedragen onder de inwoners van gemeente Abcoude. Het overgrote deel van de respondenten gaf toen aan duurzaam bouwen belangrijk tot heel belangrijk te vinden.

De verplichte energiezuinigheid van een gebouw is vastgelegd in het bouwbesluit, een verzameling van regels waaraan gebouwen in Nederland moeten voldoen. Deze regelgeving wordt landelijk vastgesteld, hierdoor zijn de mogelijkheden voor een gemeente beperkt. Toch bespreekt de notitie een aantal werkwijzen die uiteindelijk bij kunnen dragen aan duurzamer bouwen in de gemeente Abcoude.

In het toetsten van kleine bouwplannen aangevraagd door particulieren kan de gemeente met name een informerende en stimulerende rol spelen. Wanneer de plannen iets groter zijn wordt ook de rol van de gemeente groter. Bij een klein bouwproject kan de gemeente op basis van individueel gemaakte afspraken met de uitvoerders komen tot richtlijnen omtrent het energiegebruik. Bij grote projecten, ondernomen door bouwbedrijven of door woningcorporaties is de rol van de gemeente weer groter. Dan kan er bijvoorbeeld op basis van een van te voren bepaald ambitieniveau een convenant worden opgesteld. Wanneer het openbare aanbestedingen betreft kan de gemeente in de aanbestedingseisen de mate van duurzaamheid meenemen. Wanneer de gemeente zelf fungeert als opdrachtgever van een bouwwerk, dan is de invloed het grootst. Ook kan de gemeente hierin een voorbeeldrol vervullen voor andere bouwprojecten.

Behalve bovenstaande juridische maatregelen kan ook de werkwijze beslissend zijn voor de mate van duurzaamheid van het uiteindelijke bouwwerk. Daarom wil de gemeente bij toekomstige bouwprojecten duurzaam bouwen zo vroeg mogelijk in het proces aandacht geven en een adviseur duurzaam bouwen een plek geven in de projectgroep.
---

12 februari 2009