Senternovem

12-02-2009 | Bio-wkk levert warmte aan woningen Zeewolde

Voor het eerst in Nederland gaat een bio-warmtekrachtcentrale (bio-wkk) warmte leveren aan een complete woonwijk. De Polderwijk in Zeewolde heeft deze primeur. Vanaf januari krijgen enkele honderden nieuwbouwwoningen duurzame warmte van een agrarisch bedrijf uit de omgeving, geleverd door Essent Warmte. Rond 2014, als de nieuwbouwwijk klaar is, zullen dat er 3.000 zijn.

Met een feestelijke opening zijn in januari de eerste woningen in de nieuwbouwwijk Polderwijk aangesloten op de bio-wkk van agrariër Van Beek. De Energie Prestatie op Locatie (EPL) van de wijk zal hiermee op ongeveer 8,0 uitkomen, ver boven de gemeentelijke ambitie van 7,0.

Warmte voor woningen
"De belangrijkste biobrandstof is koeienmest afkomstig van de boerderij van Van Beek", vertelt Rob Kee, projectmanager van Essent Warmte. "Een biovergistingsinstallatie op zijn terrein produceert biogas dat via een lange leiding wordt getransporteerd naar een centraal ketelhuis. In het ketelhuis staat de bio-wkk die warmte en groene elektriciteit produceert. Bij vergelijkbare projecten gaat deze warmte de lucht in, maar in Zeewolde verwarmen we hier woningen mee en zorgen we voor warm tapwater."

Geleerde lessen
In de beginfase zijn enkele waardevolle lessen geleerd, waar Zeewolde bij opschaling van het project voordeel van heeft. Kee: "De wijk ligt op vier meter onder NAP, wat problemen gaf bij het graven van sleuven voor de transportleidingen. Voor de aanleg van het warmtenet is een droge omgeving nodig, dus we moesten overtollig water wegpompen. Door de lage ligging van de wijk hadden we met veel (grond)wateroverlast te kampen. Daar was soms niet tegenaan te pompen. Daarbij was de planning erg krap, dus het heeft ons de nodige kopzorgen gekost. Uiteindelijk heeft de gemeente voor drainage gezorgd. Bij nieuwe projecten gebeurt dat nu bij voorbaat.

Unieke Kansen Regeling (UKR)
Kee: "De meerkosten die veroorzaakt zijn door het wateroverlast zijn voor rekening van Essent. We zijn daarom blij dat we gebruik konden maken van het Unieke Kansen Regeling van het programma Energie Onderzoek Subsidie (EOS), om dit soort tegenvallers op te vangen. Dat geldt ook voor het tijdelijke ketelhuis waarin we hebben geïnvesteerd. We kunnen pas een definitief ketelhuis bouwen als de gemeente hiervoor een vergunning afgeeft. Met innovatieve projecten als deze zijn er vaak van dit soort onvoorziene meerkosten. Maar we zien het vooral als investering in de ontwikkeling van duurzame energiesystemen. Ons doel is uiteindelijk om op een duurzame manier woningen te verwarmen of te koelen."