Senternovem

12-02-2009 | Markt tekent op PeGO-congres voor energieneutrale gebouwde omgeving

Elf grote bedrijven en kennisinstellingen nemen het initiatief om bij te dragen aan een energieneutrale gebouwde omgeving. De organisaties gaan onder de naam `Koplopers PeGO Innovatie' optreden als aanjager van energie-efficiency door inbreng van kennis en middelen. Zij overleggen over de aanpak daarbij met de betrokken ministeries van Economische Zaken en VROM/WWI.

Dat staat in een samenwerkingsovereenkomst die deze elf `Founding Partners' op 5 februari op het congres van Platform energiebesparing Gebouwde Omgeving (PeGO) van EnergieTransitie in het Spant! in Bussum hebben ondertekend. De overeenkomst helpt om de doelen te halen die het Rijk voor de gebouwde omgeving heeft vastgesteld in de Innovatieagenda Energie: een energieneutrale nieuwbouw in 2020 en 50% totale energiebesparing in de bestaande bouw in 2030. Spil daarin is het twee jaar geleden opgerichte Platform energietransitie Gebouwde Omgeving. De gesloten overeenkomst past binnen de plannen van één van de drie werkgroepen van het platform, de werkgroep Innovatie. Volgens plan zal uiterlijk medio 2009 een uitvoeringsbureau de Innovatieagenda Energie Gebouwde Omgeving ter hand nemen.

Samenwerking essentieel
De founding partners namen zelf het initiatief voor de samenwerkingsovereenkomst. Zij denken hiermee een kennisvoorsprong op te bouwen die hen helpt bij een onderscheidende marktpositie. Daarvoor is onderlinge samenwerking essentieel. De energieopgave is te groot om het alleen te doen. Door samenwerking wordt het mogelijk om gezamenlijk commercieel interessante en innovatieve concepten te ontwikkelen, te vermarkten en op te schalen. Daarmee verwachten zij - ook in een dalende conjunctuur - nieuwe markten te kunnen aanboren. Overigens kunnen ook andere innovatieve marktpartijen aanhaken bij het initiatief.

Stuwkracht
In zijn inleiding maakte PeGO Innovatie werkgroepvoorzitter Pieter Hameetman duidelijk dat er veel draagvlak voor een energieneutrale gebouwde omgeving is. Rijk en gemeenten wensen voor nieuwbouw een 25% scherpere EPC in 2009 (kantoren) en 2011 (woningen). Zes jaar later moet de EPC voor beide sectoren 50% scherper zijn. De koepels Neprom, NVB, Bouwend Nederland en Rijk scharen zich achter een verscherping van de EPC van 0,6 in 2011, naar 0,4 in 2015. In 2020 moet nieuwbouw energieneutraal zijn. Corporaties hebben vergelijkbare ambities: veel van de bestaande woningen moeten in 2020 minimaal energielabel B hebben, óf twee klassen beter zijn. Al deze ambities samen vormen een sterke stuwkracht op weg naar een energieneutrale gebouwde omgeving. Ook de potentiële markt is groot. Hameetman: "Naar schatting ontstaat een totale markt van 2,5 tot 4 miljard euro."

Rendabel
Dat duurzaam ondernemen zeer rendabel kan zijn, benadrukte de algemeen directeur van ASN Bank Ewoud Goudswaard in zijn speech: hij zag zijn duurzame bank sterk groeien. Goudswaard ziet de huidige kredietcrisis als teken aan de wand dat niet-duurzaam ondernemen op zijn retour is: "Zoals het nu gaat, kan het niet langer. Daarom staan mensen open voor veranderingen en innovatie. Niet alleen technische innovaties, maar misschien nog belangrijker: de crisis dwingt iedereen die bij bouwprojecten is betrokken, om open te staan voor elkaars belangen en behoeften." Dan moet de bouw wel echt willen: "Betrokken partijen moeten die transitie echt willen maken. Geen lippendienst bewijzen aan duurzaamheid, maar er met hart en ziel achter staan."

Persoonlijke transitie
Aan het slotdebat namen Hugo Brouwer (directeurInterdepartmentale Programmadirectie EnergieTransitie) Dietmar Werner (algemeen directeur Volker Wessels Vastgoed), Jan Paul van Soest (zelfstandig onderzoeker), Jack de Leeuw (directeur SBR en mede-initiatiefnemer van de Dutch Green Building Council), Jeroen Nobel (wethouder Haarlemmermeer en VNG-klimaatambassadeur) deel. PeGO-voorman en dagvoorzitter Jan Terlouw confronteerde oud-Neprom voorman Werner: "Toen u nog voorzitter van de vereniging van projectontwikkelaars was, stond u niet te juichen om de EPC aan te scherpen, nu wel. Klopt dat?" Werner: "Blijkbaar geldt er dat er geen energietransitie mogelijk is, zonder persoonlijke transitie."

Vraagstimulering
De zaal stemde mee bij de debatstellingen. Daarbij bleek dat er veel draagvlak is voor een strikt overheidsbeleid. Bijna acht op de tien mensen vindt dat de overheid energiebesparing met wet- en regelgeving moet afdwingen. Eenzelfde aandeel vindt dat ook wethouders lokaal scherpere eisen dan het bouwbesluit moeten kunnen opleggen. 72% van de congresdeelnemers beschouwt `stimulering en verbinding van lokale initiatieven' als beste manier om innovatie te prikkelen. Een substantieel deel daarvan bleek te doelen op vraagstimulering: consumenten en bedrijven moeten bewuster worden van de voordelen van energiezuinige gebouwen. Ook bij de discussie kwam deze bewustmaking nadrukkelijk naar voren. De sleutel daarvoor bij bestaande woningen ligt volgens een UKR-deelnemer in de zaal bij de totale woonkosten: "Leg mensen uit dat energiekosten binnenkort even hoog zijn als de huurkosten, en ze vragen: `wanneer gaat u beginnen?'." Volgens Jack de Leeuw ligt die sleutel voor nieuwbouw bij cost of ownership. Daarin worden de exploitatiekosten meegenomen in de berekening van de jaarlijkse gebruikskosten.

Deelnemende partijen
De volgende partijen ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst: Energieonderzoek Centrum Nederland, ENECO Holding, GTI, Koninklijke BAM Groep nv, Nefit, Nuon, Philips Electronics Nederland, Redenko, Rockwool Benelux, Saint-Gobain Isover Benelux TNO Bouw en Ondergrond.