Senternovem

12-02-2009 | Energiebesparingsfonds moet tot investeringen verleiden

Kans voor energiebesparing én bouwsector

Begin januari van dit jaar schreven Jan Terlouw en Theo Walthie (voorzitter van het RegieOrgaan van EnergieTransitie) een brief aan de ministers Cramer, Van der Laan en Van der Hoeven waarin zij de instelling van een energiebesparingsfonds bepleitten. Uit dit fonds zouden goedkope leningen verstrekt kunnen worden aan woningeigenaren die willen investeren in energiebesparing. Inmiddels heeft minster Van der Laan een pilot met het fonds aangekondigd. Een gesprek met Jan Terlouw, voorzitter van het Platform Gebouwde Omgeving (PeGO)van EnergieTransitie.

"De plannen die we als platform hebben ontwikkeld voor verregaande energiebesparing in de bestaande bouw, staan allemaal goed in de steigers", vertelt Terlouw. "Het uitgangspunt is dat de investeringen in energiebesparende maatregelen zich moeten terugverdienen door een lagere energienota." Woningeigenaren blijken hiervoor veel belangstelling te hebben, maar de stap om daadwerkelijk te investeren blijft vaak achterwege vanwege hun soms (zeer) beperkte investeringsmogelijkheden of vanwege het `gedoe'. "Toch moet er nu wel echt iets gebeuren om de doelstelling - 30% minder energieverbruik in 500.000 woningen in 2011 - te halen", zegt Terlouw. "Er is haast bij. Het is al 2009. Het Energiebesparingsfonds kan een belangrijk middel zijn om mensen over de streep te trekken."

Energienota direct aangepast
"Het Energiebesparingsfonds maakt de financiering van investeringen in energiebesparing gemakkelijk doordat uit het fonds leningen met een lage rente verstrekt worden. Deze leningen moeten de woningeigenaar verleiden aan de slag te gaan met bijvoorbeeld vloerisolatie of dubbele beglazing. De woningeigenaar verdient het bedrag dat hij investeert - per woning wellicht een bedrag van 10.000 euro - terug: de energienota (de voorschotnota) wordt direct aangepast. Doordat de staat garant staat voor de lening, is er ondanks de kredietcrisis voor financiële instellingen geen belemmering om het fonds te vullen. Bij een fonds van EUR 1 à 2 miljard gevuld door financiële instellingen en/of pensioenfondsen, zal het beroep op de staatsgarantstelling van de rijksoverheid waarschijnlijk slechts enkele miljoenen bedragen."

Tienduizenden banen
Naast de klimaatwinst dient het Energiebesparingsfonds nog een doel: wanneer mensen op grote schaal investeren in energiebesparing kan dit ook de bouwsector helpen die zich vanwege de economische recessie met steeds grotere problemen geconfronteerd ziet. Terlouw: "Grote projecten stagneren of komen helemaal niet meer van de grond, waardoor banen verloren gaan. Tegelijkertijd zijn er honderdduizenden woningen waar met bestaande technieken veel energie te besparen valt. We moeten daarom nu echt beginnen en de kans grijpen die zich nu aandient; niet alleen vanwege de klimaatcrisis, maar ook vanwege de recessie. Het kan uiteindelijk tienduizenden banen opleveren."

Verleiden of verplichten?
Op de vraag of het instellen van het Energiebesparingsfonds voldoende is om woningbezitters over de streep te trekken, antwoordt Terlouw: "Dat weet ik niet. Mevrouw Cramer heeft altijd gezegd: `als het niet op vrijwillige basis kan - de verlokking van de markt - dan bereid ik stokken achter de deur voor.' Ik persoonlijk vind dat ze dat inderdaad moet doen. Het is veel leuker als het vrijwillig kan - en dat is vooralsnog het politieke credo - maar als je het niet voor elkaar krijgt op basis van vrijwilligheid, dan zullen we toch op den duur naar dwang moeten. Hier en daar komt de stok achter de deur ook al een beetje tevoorschijn. In het Lente-akkoord dat de overheid met een aantal koepelorganisaties heeft gesloten staat dat in 2011 en 2014 de bouwbesluiten worden aangescherpt naar een EPC van respectievelijk 0,6 en 0,4 voor nieuwbouw. Dat betekent dat de bouwwereld weet dat ze er tegen die tijd aan moeten voldoen; dat is een soort stok achter de deur."