Senternovem

12-02-2009 | ASN Bankdirecteur Goudswaard: "Crisis kans voor omslag naar duurzame bouw"

`De crisis is een wake up call om fundamentele keuzes voor een duurzame bouw te maken. Maar de bouwwereld moet wel zelf die kans oppakken.' Dat is de essentie van het verhaal van Ewoud Goudswaard, directeur van de ASN Bank. Een gesprek over duurzame bouw, kansen van de kredietcrisis en fietsen in Amsterdam.

Goudswaard was op 5 februari keynote speaker op het congres van het Platform Gebouwde Omgeving van EnergieTransitie (PeGO). "We werken als ASN Bank mee aan PeGO omdat je er de thema's in terugvindt die wij belangrijk vinden: klimaat en mensen(rechten). En verduurzaming van vastgoed is een logisch gevolg van deze thema's. We investeren als ASN zo'n 940 miljoen euro in de gebouwde omgeving. Onze investeringen gaan daarbij naar woningcorporaties, zakelijke klanten en particulieren. Een deel van deze 940 miljoen komt uit het ASN Groenprojectenfonds. Daaruit bekostigen we bijvoorbeeld duurzame energie, duurzame woningbouw en renovatieprojecten."

`Wake up call'
De kredietcrisis brengt de financiële wereld nu in rep en roer. Geeft deze ook kansen? "Jazeker. Mensen zijn wakker geschrokken. Ze zien dat de manier waarop we onze samenleving georganiseerd hebben, op de lange termijn onhoudbaar is. De crisis is een wake up call om fundamentele keuzes voor duurzaamheid versneld door te voeren. En dat geldt zeker voor de bouwsector. Er is genoeg belangstelling van de markt. Van projectontwikkelaars en ook van consumenten. Die zien het aandeel energie in hun totale woonlasten steeds meer toenemen en vragen om lagere kosten. De huren stijgen veel minder snel dan de energiekosten. En voor onzuinige gebouwen betaal je straks evenveel aan energie als aan huur. Daarom bestrijd ik het als mensen roepen dat duurzaamheid duurder is. De initiële kosten zijn misschien hoger, maar je investeert in lage energiekosten op langere termijn.

Wensen overheid
"Je kan natuurlijk als overheid veel doen om energietransitie te bevorderen." zegt Goudswaard. "Maar de verandering moet beginnen bij de bouwwereld zelf. Ik denk dat we daarin nog een lange weg te gaan hebben. En als de sector dan zelf wil, kan je als overheid wel stimuleren. Een eerste wens daarbij is de verruiming van de Groenregeling. Daardoor wordt deze aantrekkelijker voor zowel woningcorporaties als voor particulieren. Ook renovatieprojecten krijgen dan meer kans. Een tweede suggestie is de verlaging van de WOZ-waarde voor duurzame gebouwen met de investeringen die je daarin gedaan hebt. En een laatste idee is een flexibele overdrachtsbelasting, gekoppeld aan een energielabel-verbetering. Zodra je panden met slechte labels gaat belasten, zit er een echte incentive in. Overigens is bij al deze maatregelen consistentie in beleid van groot belang."

Adeldom verplicht
"Wij huren ons kantoor. Dat biedt natuurlijk minder energiebesparingsmogelijkheden dan een eigen gebouw. Maar omdat adeldom verplicht, doen we wat we kunnen. Daarom compenseren we alle CO2 van onze bedrijfsvoering. Dat doen we met solar cooking. Dit is een initiatief waarbij mensen in derdewereldlanden via spiegels op zonne-energie kunnen koken, en zo veel hout en dus CO2-uitstoot sparen. Verder onderhouden we ons pand duurzaam met verf op waterbasis en biologische tuinmiddelen. En bovendien kopen we Natuurstroom, milieuvriendelijke kantoorproducten en catering in." En verplicht de adeldom ook thuis? "Daar gebruik ik vanzelfsprekend ook Natuurstroom en biologische producten. En pak ik heerlijk de fiets in mijn woonplaats Amsterdam."