Gemeente Heemskerk


donderdag, 12 februari 2009

Heemskerk tekent voor verwijsindex risicojongeren

De gemeente Heemskerk tekent net als vele andere Noord-Hollandse gemeenten een akkoord met de provincie Noord-Holland over de invoering van de verwijsindex risicojongeren. Het college heeft hiertoe besloten.

De verwijsindex voor risicojongeren is een informatiesysteem dat risicomeldingen van hulpverleners over jongeren tot 23 jaar registreert. Het doel is jongeren met problemen in de persoonlijke ontwikkeling in beeld te brengen. Organisaties en hulpverlenende instanties die zich met kinderen bezighouden, blijken soms te weinig informatie met elkaar te delen en onvoldoende samen te werken. Dit komt onder meer omdat zij niet van elkaar weten dat zij met hetzelfde kind te maken hebben.
De verwijsindex draagt eraan bij dat hulpverleners eenvoudig en in een vroegtijdig stadium contact met elkaar opnemen voor afstemming en betere hulp aan het kind.
De kracht van de verwijsindex is de koppeling van de vier belangrijke ketens in het jeugdbeleid: onderwijs, zorg, justitie en werk en inkomen.

De gemeenten in Noord-Holland en provincie werken nauw samen aan de invoering van de verwijsindex. Hiertoe is een bestuurlijk akkoord tussen provincie en gemeenten opgesteld waarin een aantal samenwerkingsafspraken zijn vastgelegd. De provincie verzorgt de aanbesteding van één systeem voor alle gemeenten en ondersteunt gemeenten bij de invoering. De gemeenten krijgen vanaf volgend jaar de verantwoordelijkheden overgedragen en betalen de kosten voor de lokale uitvoering.

---