TenneT


Redispatchvermogen congestiemanagement


12-02-2009 TenneT gaat het opregelvermogen dat nodig is om congestiemanagement in het Westland toe te passen via een nieuwe, dagelijkse procedure aanvragen.

Voor de eerste periode van twee maanden had TenneT extra oproepbaar opregelvermogen gevraagd aan de markt, om mogelijke afregelacties bij congestie in het Westland te kunnen compenseren. TenneT maakt vaker gebruik van tenders om vermogen uit de markt te halen voor het uitvoeren van haar wettelijke taken. De eerste ervaringen met het nieuwe systeem van congestiemanagement in het Westland leren dat een nieuwe tender voor opregelvermogen voor het komende jaar niet efficiënt is. De onvoorspelbaarheid van grootte, frequentie en duur van optreden van congesties heeft in de eerste periode geleerd dat ze ook op een andere doelmatige wijze kunnen worden opgelost.

Dagelijks afroepen

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een alternatieve procedure voor het dagelijks afroepen van opregelvermogen. Hierbij wordt aan marktpartijen de mogelijkheid geboden om op dagbasis een bieding te doen aan TenneT bij het bekend worden van het benodigde vermogen. De verwachting is dat deze procedure begin maart beschikbaar zal komen. Voor de tussenliggende periode is de verwachting dat eventuele congestie dermate beperkt blijft, dat met bestaande middelen de meest efficiënte oplossing wordt bereikt. TenneT zal tijdens de eerstvolgende klankbordgroep voor PV-partijen een nadere toelichting geven op de procedure voor het verkrijgen van redispatchvermogen. Hierbij zal dit voorstel aan de PV partijen worden voorgelegd. TenneT streeft hierbij naar maximale transparantie.

Congestiemanagement in het Westland is een marktmechanisme wat bij optredende congestie de beperkte transportcapaciteit verdeelt over de producenten, die gezamenlijk een té hoge belasting van de netaansluiting veroorzaken. Dit systeem moet in dat geval voorkomen dat te veel partijen simultaan de aansluiting op het hoogspanningsnet van het elektriciteitsnet in het Westland belasten. De betrokken producenten worden verzocht om vermogen af te regelen. Tegelijk wordt in de rest van Nederland extra vermogen gevraagd, zodat de balans tussen vraag en aanbod wordt gewaarborgd. Dit afregelen en opregelen van vermogen wordt redispatchen genoemd.