Inspectie v/h Onderwijs



* Basisonderwijs in het noorden verdient verbetering

Basisonderwijs in het noorden verdient verbetering

11 feb. 2009
Leraar helpt

De kwaliteit van het basisonderwijs in de drie noordelijke provincies van Nederland blijft achter bij de rest van Nederland. Dit constateert de inspectie in het rapport 'De kwaliteit van het onderwijs in het noorden van Nederland'. Het voortgezet onderwijs verschilt in kwaliteit amper van de rest van het land.

17 procent van de basisscholen in Groningen, Fryslân en Drenthe is zwak of zeer zwak. In geheel Nederland betreft het 10 procent van de scholen. Bij nadere beschouwing blijken deze scholen vooral achter te blijven op de kwaliteit van de uitleg en de zorg en begeleiding voor zwakke leerlingen.

Sociaal-economische factoren kunnen een rol spelen bij de lagere kwaliteit, maar ze kunnen het verschil niet geheel verklaren. Mogelijk speelt een rol dat veel scholen in het Noorden vaak klein zijn en combinatieklassen moeten vormen. Dit vraagt veel van de kwaliteit van de leraren. Ook zijn er aanwijzingen dat er op scholen te lage verwachtingen van leerlingen gekoesterd worden.

De inspectie adviseert schoolleiders en bovenschoolse directeuren aandacht te besteden aan het didactisch handelen van leraren en de zorg en begeleiding. Hiervoor is het ook belangrijk de prestaties van leerlingen kritisch te analyseren.

Staatssecretaris Dijksma van onderwijs heeft het rapport inmiddels aangeboden aan de Tweede Kamer. Met de betrokken provincies heeft ze afspraken gemaakt om de kwaliteit van het basisonderwijs te verbeteren.