12-02 Inte rnationale dag van het kindsoldaat

12/02/2009 11:34

E'liantie

Op de dag van de rode hand, de internationale dag van het kindsoldaat, is de website www.expeditiekindsoldaat.nl live gegaan. Deze website is er om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor kindsoldaten en ex-kindsoldaten.

In de wereld zijn op dit moment nog altijd circa 250.000 kindsoldaten actief in gewapende conflicten, zij worden meestal ontvoerd uit hun vertrouwde omgeving en gedwongen de meest gruwelijke en wrede daden te verrichten.

Thomas Lubanga (48) was in maart 2006 de eerste verdachte van het hof die in voorarrest in Scheveningen belandde. Na verschillende vertragingen staat hij sinds eind janauri 2009 terecht voor het Internationaal Strafhof (ICC) voor het ronselen en inzetten van kindsoldaten tijdens de oorlog in de Oost-Congolese regio Ituri, in 2002 en 2003. Volgens de aanklager leidde hij de rebellenbeweging UPC en de gewapende tak FPLC en heeft hij honderden kindsoldaten gebruikt in zijn strijd om de macht in het grondstoffenrijke gebied.

Ook met de film Wit Licht waar Marco Borsato een hoofdrol in vervuld is het fenomeen kindsoldaten in Nederland flink in het nieuws geweest. War Child is als organisatie actief voor deze grote groep kinderen maar vanaf vandaag krijgen zij hulp.

Middels de expeditie naar de Mont Blanc, de meest gevaarlijke berg in Europa waar de afgelopen zomer alleen al tientallen doden vielen hoopt de organisatie van expeditiekindsoldaat voldoende geld in te zamelen om minimaal 100 kindsoldaten weer naar school te kunnen laten gaan. Voor 180 euro per kind is dit al haalbaar en wordt het voor deze kinderen mogelijk weer aan hun toekomst te werken. Momenteel steunt de organisatie "expeditiekindsoldaat" 10 kinderen in Sierra Leone. Dit wordt gedaan door donaties te doen aan de stichting Mind to Change van Gin Mooij. Door de donaties kunnen 10 ex-kindsoldaten een jaar lang naar school.

Een van de klimmers is op 17 jarige leeftijd het Nederlandse leger in gegaan en uitgezonden naar Libanon. Nederland rekruteert zelf ook actief naar 17 jarigen om het leger in te gaan maar in feite is iemand van 17 jaar nog lang niet in staat te overzien waar hij aan deelneemt. De inmiddels 43 jarige klimmer heeft zelf ondervonden wat het is om als "kind" bloot gesteld te worden aan geweld en oorlog. Veel oorlogsveteranen die als "kind" zijn uitgezonden krijgen op latere leeftijd te maken met PTSS (post traumatisch stress sysndroom) blijkt uit tal van wetenschappelijke onderzoeken.

De beklimming wordt begeleidt door ervaren klimmers en gidsen om de risico's te verkleinen.





http://www.expeditiekindsoldaat.nl