Gemeente Haren

Sanering Bodemvervuiling Kroonkampweg loopt voorspoedig

Afname bodemvervuiling met 30%

12/02/2009

Al lange tijd bestond onder het gemeentelijke parkeerterrein aan de Kroonkampweg in Haren een ernstige bodemvervuiling met gechloreerde koolwaterstoffen. Deze stoffen, zoals PER (perchlooretheen) en TRI(trichlooretheen) zijn gebruikt als ontvettingsmiddel in de voormalige chemische wasserij `De Kroonkampen'.

Waarom saneren

De maximale concentratie aangetroffen aan TRI was 53.000 µg/l, dit is 100 keer hoger dan de interventiewaarde (wettelijk vastgestelde waarde waarboven sanering noodzakelijk is). De verontreiniging aan de Kroonkampweg bevindt zich in de diepere bodemlagen (tot 10 meter onder maaiveld). Aan de oppervlakte brengt de verontreiniging geen risico's voor de volksgezondheid met zich mee. Toch was het nodig de verontreiniging te saneren omdat deze zich met het grondwater langzaam verspreidde. Eerdere plannen gebaseerd op afgraving van de verontreinigde grond bleken te kostbaar en zouden veel overlast hebben veroorzaakt voor omwonenden. De saneringsplannen opgesteld door Bioclear bv te Groningen waren kosteneffectief met een minimale overlast voor de omgeving. De feitelijke saneringswerkzaamheden hebben in het vierde kwartaal van 2007 plaatsgevonden. Grondwateronderzoek in december 2008 heeft ons duidelijkheid gegeven over de effecten van de sanering.

Biologische afbraak

De saneringmethode is gebaseerd op het stimuleren van de biologische afbraak van de verontreiniging in de bodem. Om deze afbraak op gang te brengen werden voedingsstoffen en (bodem eigen) bacteriën aan de bodem toegevoegd. De afbraak verloopt vanzelf, de bodem vormt een groot reactorvat waarin de verontreiniging wordt afgebroken. De activiteiten waren niet zodanig ingrijpend dat hierdoor overmatige hinder ontstond maar u heeft de werkzaamheden vast wel opgemerkt op de parkeerplaats en op weg naar de winkels aan de Brinken en de Rijksstraatweg. Er is gekozen voor de biologische reiniging omdat het ontgraven van de terrein dan niet nodig was.

Tweehonderd injectiepunten

Er zijn op de parkeerplaats tweehonderd injecties met vloeistof uitgevoerd tot een diepte van maximaal 10 meter. Kleine opnieuw geasfalteerde ronde boorgaten herinneren nog aan de injectiepunten. De vloeistof bestond uit bacteriën en voedingsstoffen voor deze bacteriën. Als voedingsstof is protamylasse gebruikt, een restproduct van de aardappelmeelverwerkende industrie. De vloeistof is met maximaal 60 bar in de bodem ingebracht. Het parkeerterrein en de winkels bleven gedurende de uitvoering van de injecties goed bereikbaar.

Passieve fase

De sanering bevindt zich nu in de zogenaamde `passieve fase' waarbij gedurende vijf tot tien jaar grondwatermonsters worden genomen en geanalyseerd. Zo wordt het saneringsproces gevolgd en kan indien nodig worden bijgestuurd. De eerste twee monitoringsrondes zijn uitgevoerd, eind 2007 en eind 2008 (op het terrein zijn de (gele) bemonsteringspunten zichtbaar). Er is aangetoond dat de sanering goed verloopt - door de optredende biologische afbraak is de oorspronkelijke verontreiniging al sterk in concentratie afgenomen. Tot op heden is de verontreiniging met circa 30% in omvang afgenomen. De bacterien `eten' derhalve de verontreiniging met grote voortvarendheid op. Verwacht wordt dat binnen 5-10 jaar de verontreiniging grotendeels zal zijn omgezet tot onschadelijke eindproducten waarmee voldaan wordt aan de saneringsdoelstellingen.

Wilt u nog nadere informatie dan kunt u contact opnemen met de heer R.J.C. Jager, telefoonnummer 53 39 914.