Gemeente Haren

Groenwijzer - februari 2009

12/02/2009

logo groenwijzer

Groenwerkzaamheden

Snoeien bosplantsoenvakken
Vanaf deze week zijn de onderhoudswerkzaamheden aan verschillende bosplantsoenvakken begonnen. Dit betekent dat grote delen van de vakken worden gesnoeid. De werkzaamheden vinden voornamelijk in het buitengebied plaats.

Kappen van bomen
De bomen die op de gemeentelijke kaplijst zijn vermeld worden vanaf week 3 gekapt.

Snoeien van bomen
In januari hebben we een start gemaakt met het onderhouden van bomen. Omdat de werkzaamheden nog niet zijn afgerond gaan we ook in februari en rondom Onnen en Noordlaren de bomen snoeien. De medewerkers van team Woonomgeving verwijderen het dode hout in bomen, zij dunnen de boomkronen en kronen zij de bomen op.

Renovatie plantvakken
Op verschillende locaties in de gemeente gaan we plantvakken voorzien van nieuw plantgoed. Het gaat hier vaak om kleine plantvakken. We vervangen de beplanting omdat deze in slechte staat verkeerd. Ouderdom of vernieling en betreding van de plantvakken is de oorzaak.

Tuintip

Bijna elke boom moet gesnoeid worden, dit kan om verschillende redenen zijn. Sommige soorten bomen kunnen we niet snoeien in de wintertijd. Dit zijn de ABC bomen; respectievelijk de Acer (esdoorn), Betula (berk), Carpinus (haagbeuk). Ook notenbomen kunnen in dit jaargetijde niet gesnoeid worden. De eigenschap van deze bomen is dat ze in de wintermaanden een enorme waterdruk opbouwen in de stam en takken om in het voorjaar weer uit te kunnen lopen. Als je ze in de winter gaat snoeien loopt er, vaak met een straaltje, vocht uit de snoeiwond dit noemt men `bloeden'. Snoei daarom de ABC bomen voor de winter als het blad er af is of gewoon in het voorjaar als de bomen zijn uitgelopen. De druk is dan immers verdwenen.

Foto van de maand

De gemeente Haren kent vele groene pareltjes. Leg uw favoriete parel op de foto vast en misschien wordt deze wel gepubliceerd in de groenwijzer van maart. Stuur deze per e-mail naar de gemeente Haren, groenwijzer@haren.nl.

Contact

Mocht u naar aanleiding van deze Groenwijzer nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de heer G. Hummel op telefoonnummer 53 39 934 of met team Woonomgeving, telefoonnummer 53 39 978. Tevens kunt u al uw vragen en opmerkingen per e-mail sturen naar groenwijzer@haren.nl.