Gemeente Breda

Bredase cultuursubsidies voortaan uit twee fondsen

Klik hier voor vergroting.

Burgemeester en wethouders van Breda hebben deze week een nieuwe regeling vastgesteld voor subsidiëring van lokale cultuuractiviteiten.

Culturele organisaties van zowel professionals als amateurs kunnen voortaan een beroep doen op een `fonds productie' en een `fonds presentatie'. Deze twee fondsen werden eerder voorgesteld in de cultuurvisie `Factor C'. Tegelijkertijd heeft het college besloten om een Adviescommissie cultuurfondsen in te stellen.

De nieuwe subsidieregeling moet op 1 januari 2010 volledig operationeel zijn; dit jaar geldt nog een overgangsregeling. Daarvoor wordt het hoofdstuk `Activiteitensubsidies' in de Beleidsregels Cultuur 2006 vervangen door een nieuw hoofdstuk over de twee fondsen.

Wethouder Willems: "Het fonds productie is bedoeld als bijdrage in de kosten voor het maken van culturele producten, zoals films of composities. Het fonds presentatie is een nieuw fonds voor publieksgerichte activiteiten. Met deze nieuwe subsidiestructuur geven we een nieuwe impuls aan het culturele leven in Breda"

Voor het fonds productie is een budget van EUR 120.000 beschikbaar, voor het fonds presentatie een bedrage van EUR 180.000. Met de instelling van deze twee fondsen komt een eind aan de verschillende subsidiepotjes uit het verleden.

Incidentele subsidies amateurkunst voor 2009 worden nog op de oude wijze behandeld. Daarvoor is gekozen omdat het grootste deel van de subsidies voor dit jaar al in 2008 is toegekend. Bij de vaststelling van de subsidieregels 2010 komt een voorstel hoe in de toekomst wordt omgesprongen met subsidies voor de amateurkunst.

Verder is een onderscheid gemaakt tussen subsidies onder de EUR 10.000 en subsidies boven dat bedrag. Aanvragen boven de EUR 10.000 voor zowel het fonds productie als het fonds presentatie worden beoordeeld door de `Adviescommissie cultuurfondsen'. Dit is een nieuwe commissie met vijf deskundigen uit verschillende cultuurdisciplines: voorzitter Eddi Lint (amateurkunst, cultuureducatie en literatuur), Rebecca Nelemans (beeldende kunst), Jean Dundas (urban culture en jongeren), Corné Borchers (muziek) en Nathalie Jansen (podiumkunsten). De nieuwe commissie komt in de plaats van de adviescommissie ACCU, de adviescommissie Geldstroom beeldende kunst en vomgeving en de adviescommissie Popmuziek.

Breda, 12 februari 2009