Voorlopig geen belastingvrijstelling aardgas voor keramische industrie

12/02/2009 10:49

Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB)

Voorlopig geen belastingvrijstelling aardgas voor keramische industrie

De Stichting Verenigde Keramische Organisaties (VKO)reageert verrast en teleurgesteld op de beslissing van de Europese Commissie om voorlopig geen vrijstelling toe te staan voor belasting op aardgasgebruik in het keramisch proces. De Commissie lijkt hiermee af te wijken van eerder wel aan andere Lidstaten toegestane vrijstellingen voor dergelijke processen. Een ongelijke behandeling duurt voort. De Europese Commissie maakte 11 februari jl. bekend dat zij, in afwachting van de uitkomst van een 'diepgaand onderzoek', de belastingvrijstelling voor de Nederlandse keramische industrie als een ongewenst selectief voordeel aanmerkt en deze - voorlopig - als een vorm van staatssteun afwijst. Daarmee wijkt de Commissie af van het standpunt van de Nederlandse overheid dat de regeling geen steun acht maar het zekerheidshalve wel had aangemeld. De belastingvrijstelling kent geen terugwerkende kracht en moet nog in werking treden.

VKO is met name verrast door de argumenten van de Europese Commissie.

Deze zijn dat Nederland niet heeft aangetoond dat de vrijstelling 'rechtstreeks voortvloeit uit de aard en opzet van het Nederlandse belastingstelsel en dat de vrijstelling ook niet van toepassing is op bv. aardgas dat wordt gebruikt voor andere mineralogische processen'. Dit soort 'exploitatiesteun' kan alleen in uitzonderlijke omstandigheden worden toegestaan, bv. wanneer de steun met milieubescherming is verbonden, zegt de Commissie in haar verklaring. Volgens de EC hebben de Nederlandse autoriteiten in het kader van een toets aan het Milieusteunkader bovendien nagelaten medewerking te verlenen aan een verzoek om de nodige gegevens voor een beoordeling te verschaffen. Reden waarom de EC nu zelf eerst een formeel onderzoek laat starten. Naar verluidt kan dit onderzoek 18 maanden in beslag nemen; een vertraging tot mogelijk eind 2009.

VKO stelt dat de vrijstelling juist wel overeenstemt met de aard en opzet van het Nederlandse belastingstelsel. Dit kent ook vrijstellingen energiebelasting voor bv. elektrolytische, metallurgische en chemische reductie-processen. VKO vindt verder dat de Europese Commissie voorbij gaat aan de wens van de Nederlandse overheid om de ongewenste benadeling van de Nederlandse keramische industrie in Europa , zeker nu, snel te beëindigen. Tenslotte hebben milieu-overwegingen in dit verband nooit een rol gespeeld, zodat een toetsing aan het milieusteunkader reeds daarom alleen al niet aan de orde hoeft te zijn, aldus VKO.

VKO beraadt zich momenteel op nadere stappen en beziet, in afstemming met de Nederlandse overheid, mogelijkheden om tot een oplossing te komen.

In de Stichting Verenigde Keramische Organisaties (VKO) werken samen de brancheorganisaties voor de baksteenindustrie (KNB), keramische dakpannen (NEDACO) en fijnkeramiek (AVA). De keramische industrie zette in 2007 650 mln. euro om en kent een directe werkgelegenheid voor 3000 personen.





http://www.knb-baksteen.nl