Stadsdeel Amsterdam Centrum


Uitgaan in Amsterdam moet feest blijven

12 februari 2009

Uitgaan in Amsterdam moet een feest blijven. Daarom presenteert stadsdeel Centrum het actieplan Veilig Uitgaan: een integraal pakket aan maatregelen om uitgaansgeweld tegen te gaan. Op en rond het Rembrandtplein en Leidseplein worden vechtersbazen gericht aangepakt. Ook wordt preventief ingegrepen bij dreigende escalaties van geweld en overlast.

Het actieplan Veilig Uitgaan is opgesteld op basis van onderzoek naar uitgaansgeweld dat in 2008 in opdracht van stadsdeel Centrum is gedaan door onderzoeksinstelling COT Veiligheids- en Crisismanagement. Hieruit komt naar voren dat de grote aantallen én de diversiteit van bezoekers aan de Amsterdamse uitgaansgebieden relatief veel impulsief geweld met zich meebrengen. Daarbij wordt uitgaanspubliek ook zélf geregeld slachtoffer van criminaliteit. Daders gaan gericht op zoek naar relatief makkelijke prooien; beschonken bezoekers van kroegen en discotheken.

Om de veiligheid op de Amsterdamse uitgaanspleinen te vergroten wordt sinds 2008 meer politiecapaciteit ingezet. De openbare verlichting is op een aantal locaties verbeterd en stadsdeel Centrum gaat beide uitgaanspleinen opnieuw inrichten. Ook in het horecabeleid van het stadsdeel is rekening gehouden met veiligheid. Niet alle horecagelegenheden sluiten bijvoorbeeld tegelijkertijd, zodat het uitgaanspubliek gespreid naar huis gaat.

Als extra preventieve maatregel wordt in 2009 cameratoezicht geïntroduceerd in het uitgaansgebied. Daarnaast onderzoeken de gemeente, politie en OM hoe raddraaiers zowel repressief als strafrechtelijk gerichter kunnen worden aangepakt. Een voorbeeld hiervan is de mogelijke invoering van het pleinverbod om overlastveroorzakers van de pleinen te kunnen weren. Ook wordt ingezet op regelmatig contact tussen betrokken partijen (gemeente, stadsdeel, politie en horeca). Daarnaast wordt de goede afstemming tussen horecaportiers en de politie over de actuele veiligheidssituatie voortgezet.

Stadsdeelvoorzitter Els Iping: Om geweld te voorkomen is nauwe samenwerking tussen politie, Openbaar Ministerie, stadsdeel, gemeente en horecaondernemers essentieel. Met de afspraken over veilig uitgaan gaan alle partners dit jaar aan de slag. Na de zomer bekijken we of de maatregelen vruchten afwerpen.

Meer weten?

Actieplan Veilig Uitgaan downloaden
Zie het origineel